ATHENE - Parlementariërs van de Griekse neonazipartij Gouden Dageraad krijgen geen politiebewaking meer omdat ze betrokken zijn geweest bij het vernielen van marktkraampjes van immigranten. 

De politie verklaarde dat maandag, nadat de partij had laten weten in de toekomst ook niet voor dergelijke aanvallen terug te deinzen.

Het incident gebeurde vrijdag in de kustplaats Rafina bij Athene. Militanten in uniform en met Griekse vlaggen controleerden de papieren van buitenlandse straatverkopers en om vervolgens hun kraampjes en hun spullen om te schoppen. Politie en voorbijgangers grepen niet in, was te zien op videobeelden.

Gedegen onderzoek

Gouden Dageraad won bij de verkiezingen in juni 18 van de 300 zetels in het Griekse parlement. De partij, die openlijk antisemitische en xenofobe retoriek bezigt, wordt verdacht van betrokkenheid bij aanvallen op immigranten en vluchtelingen.

De Commissaris voor de Mensenrechten van de Raad van Europa, Nils Muiznieks, riep Griekenland onlangs op de rechtmatigheid van Gouden Dageraad te onderzoeken. Hij riep ook op tot een gedegen onderzoek naar vermeende banden tussen de partij en de politie.

Alle berichten over Griekenland in ons nieuwsdossier