ATHENE - De Griekse econoom Yannis Stournaras wordt naar verwachting de nieuwe minister van Financiën van het noodlijdende Griekenland.

Dat meldde het bureau van premier Antonis Samaras dinsdag.

Stournaras is sinds mei al minister van Ontwikkeling in de interimregering. Hij wordt in het land ook wel 'Mr Euro' genoemd, omdat hij in het onderhandelingsteam zat die de toetreding van Griekenland tot de euro regelde.

Stournaras is een liberale econoom en een verwoed voorstander van structurele hervormingen, die de economie helpen opener en concurrerender te maken. Daarmee zou hij populair kunnen zijn onder buitenlandse financiers.

Gerespecteerd

Volgens de Griekse politiek analist John Loulis is Stournaras een serieus, gerespecteerd persoon die vertrouwen kan geven aan de markt. ''Maar hij treedt toe tot een slechte overheid, waarin veel verkwistende politici van de oude stempel belangrijke posities bekleden.'' Loulis schrijft als onafhankelijk analist vaak over de Griekse politiek, onder meer voor The Wall Street Journal.

Maandag werd bekend dat de eerder beoogde minister, Vassilis Rapanos, afziet van zijn benoeming. Enkele uren voor zijn beëdiging vrijdag werd hij onwel en moest hij naar een ziekenhuis worden gebracht. Hij lijdt aan chronische maagklachten.

 Alles over de ontwikkelingen in Griekenland in ons dossier