PARIJS - De Franse president François Hollande heeft de Grieken gewaarschuwd voor de mogelijke gevolgen van de parlementsverkiezingen zondag. 

Als anti-Europese partijen winnen, wordt het land misschien uit de eurozone gezet, maakte hij woensdag duidelijk tegen de Griekse tv-zender Mega.

Volgens peilingen boekt de radicaal-linkse partij Syriza zondag flinke zetelwinst. In sommige enquêtes is de partij zelfs de grootste van het land. Syriza verzet zich tegen Europese noodhulp en de daaraan verbonden bezuinigingen en wil onder de afspraken met Europa uit.

Als het erop lijkt dat Griekenland zijn verplichtingen niet wil nakomen, ''zullen er eurolanden zijn die liever een einde maken aan de aanwezigheid van Griekenland in de eurozone'', zei Hollande.

Vertrouwensband

Hollande zegt dat hijzelf Griekenland liever in de eurozone houdt, ''maar de Grieken moeten weten dat daar een vertrouwensband voor nodig is''.

Vorige week had de Duitse bondskanselier Angela Merkel vergelijkbare woorden gesproken. ''We willen dat Griekenland lid van de eurozone blijft. Maar de voorwaarde voor succes is dat de komende Griekse regering zich aan de afspraken houdt'', zei ze.

Alle berichten over Griekenland in ons nieuwsdossier