
'Griekenland gaat failliet'
Voor hoogleraar financiële economie Sylvester Eijffinger is de afloop al duidelijk. ''Het is niet de vraag of Griekenland failliet gaat, maar wanneer.
Als ze na de komende verkiezingen in juni niet instemmen met het hervormingsprogramma gaat het land failliet, dan is het einde oefening'', aldus de hoogleraar, die ook adviseur is van het Europees Parlement.
Noodfonds
Als de gematigde partijen die wel het hervormingsprogramma willen dan verliezen, krijgt Griekenland geen cent meer uit het Europese noodfonds (EFSF) en stapt het land volgens Eijffinger de facto uit de eurozone.
Voor Griekenland zal dit volgens hem dramatische gevolgen hebben. Het land komt in acute geldnood en kan dan zijn schulden, ambtenaren en leveranciers niet meer betalen en geen pensioenen meer uitkeren.
Devaluatie
Eiffinger verwacht dan dat het land schuldbewijzen aan toonder gaat uitgeven, die als geld gaan fungeren. Dit gebeurde 3 jaar gelden ook toen de Amerikaanse staat Californië failliet ging. Ook verwacht Eijffinger dan een devaluatie in Griekenland, wat gunstig is voor de Griekse toeristensector, maar nadelig voor bijvoorbeeld Nederlandse bedrijven die naar Griekenland exporteren.
Volgens hem is Griekenland voor de Nederlandse bedrijven overigens niet heel belangrijk.
Bankwezen
Voor het Europese bankwezen zou een Grieks faillissement volgens Eijffinger geen drama meer zijn. ''Zo'n anderhalf jaar geleden zou een faillissement nog een ramp zijn geweest, maar inmiddels is 75 procent van de Griekse staatsschuld al afgeschreven en hebben bankiers, verzekeraars en pensioenfondsen hun verlies al genomen."
"Het feit dat de financiële markten nu ook heel rustig reageren, geeft al aan dat ze hun verliezen al hebben ingeprijsd.''
Besmettingsgevaar
De hoogleraar verwacht ook niet dat Griekenland andere probleemlanden meesleurt het ravijn in. Volgens hem is het besmettingsgevaar geweken. ''Griekenland is een geïsoleerd geval, omdat de regering niet bij machte is de hervormingen door te voeren."
"Ierland heeft zijn zaakjes redelijk op orde. In Italië gaat het ook goed en Portugal doet ook zijn best. Alleen Spanje heeft misschien nog een probleem om de hervormingsprogramma's door te voeren.''