AMSTERDAM - 6 mei stemden de inwoners van Griekenland voor een nieuwe regering. De Griekse vertrekkend premier Lucas Papademos zei dat hij verwachte dat er binnen een week een nieuwe regering zou zijn. Inmiddels komen er nieuwe verkiezingen in Griekenland.

Aan de parlementsverkiezingen deden 32 partijen mee. ND is de grootste partij met 108 van de in totaal 300 zetels. Met 52 zetels is de radicaal linkse partij Syriza de op een na grootste en Pasok is met 41 zetels de derde partij.

Verder hebben de rechts nationalistische Onafhankelijke Grieken 33 zetels, de stalinistische Griekse Communistische Partij 26 zetels en de ultrarechtse fascistoïde Gouden Dageraad 21 zetels.

Eerste formatie

Een dag na de verkiezingen heeft president Karolos Papoulias de leider van de grootste partij ND, Antonis Samaras, opgedragen een regeringscoalitie te vormen.

ND heeft samen met regeringspartner Pasok veel zetels verloren, waardoor ze samen geen meerderheid meer hebben. De partijen samen hebben 149 van de 300 zetels. Hierdoor hebben ze een derde partij nodig om tot een meerderheid te komen.

Later op dezelfde dag heeft Samaras de formatieopdracht terugegeven aan de president. "We hebben alles gedaan wat we konden. Het was onmogelijk", zei Samaras.

Tweede formatie

Hierdoor kreeg de leider van de tweede partij van het land de opdracht. Dat is Alexis Tsipras van de radicaal linkse partij Syriza.

Tsipras wilde een linkse regering vormen, om de "barbaarse" maatregelen van het bezuinigingsakkoord met de EU en IMF te verwerpen.

Ook deze formatiepoging mislukte omdat Tsipras geen akkoord kon bereiken met de socialistische partij Pasok.

Derde formatie

Als laatste kreeg Evangelos Venizelos van Pasok een kans om een coalitie te vormen. Vrijdag is ook deze formatiepoging mislukt.

De radicaal linkse partij Syriza wil niet deel nemen aan een regering met de conservatieven, de socialisten en de kleine linkse partij Democratisch Links. Op de Griekse televisie zei de leider van Syriza dat hij niet mee wil doen aan een regeringscoalitie die de bezuinigingen steunt.

Laatste poging

President Papoulias nodigde de drie grootste partijen en de kleinere partij Democratisch Links uit voor een laatste poging een coalitie te vormen. De leider van Syriza heeft zondagavond laten weten niet mee te doen aan de nieuwe gesprekken.

De leider van Democratisch Links, Fotis Kouvelis, zei maandag dat er geen regering van nationale eenheid mogelijk is.

Hij was de laatste hoop om een regering van nationale eenheid van conservatieven en socialisten overeind te houden.

Nieuwe verkiezingen

De Griekse president riep dinsdagmiddag vijf partijen voor de laatste keer bijeen voor het vormen van een zakenkabinet. Deze gesprekken zijn ook mislukt, laat de Griekse oud-minister Venizelos van Pasok dinsdag weten. Hierdoor komen er nieuwe verkiezingen in Griekenland.

Volgens Venizelos heeft hij geprobeerd de partijen Syriza en Democratisch Links te overtuigen om tot overeenstemming te komen, maar is dit mislukt. "De stem van het volk is niet begrepen. De Grieken wilden geen nieuwe verkiezingen", zo stelde Venizelos teleurgesteld.

Ook Fotis Kouvelis, leider van Democratisch Links, bevestigde de mislukte onderhandelingen.

De nieuwe verkiezingen worden op 17 juni gehouden. De rechter Panayiotis Pikrammenos zal tot die tijd de tijdelijke premier zijn van het land.

Griekse formatie