ATHENE - Op de trappen van het Griekse parlement heeft een 77-jarige man woensdag zelfmoord gepleegd. Hij schoot zichzelf door het hoofd in de drukte van de ochtendspits.

Dat meldde de politie.

Lokale media meldden dat ooggetuigen de bejaarde hoorden roepen dat hij zijn kinderen niet met zijn schulden wilde opzadelen. De politie vond een briefje in de jas van de gepensioneerde apotheker.

'Waardig eten'

Daarin stond dat politici en geldproblemen hem naar de rand van de afgrond hadden gedreven. De man zag geen andere uitweg en wilde een ''waardig einde voordat ik eten moet zoeken tussen het vuilnis'', schreef hij in een afscheidsbrief.

Het plein bij het Griekse parlement vormt al 2 jaar het middelpunt voor demonstraties tegen de bezuinigingen van de overheid. Die zijn nodig, omdat Griekenland fors moet bezuinigingen in ruil voor financiële steun van Europa en het Internationaal Monetair Fonds.

Zelfmoord

Door de economische crisis, die Griekenland zwaar treft, plegen meer mensen zelfmoord. Ook kampen meer Grieken met depressies. Er is veel werkloosheid en pensioenen en lonen zijn sterk verlaagd. Toch ligt het aantal zelfmoorden onder het Europese gemiddelde. Volgens de Griekse regering is het percentage zelfmoorden vorig jaar gestegen met 40 procent in vergelijking met de 2 jaar daarvoor.

Ook in Italië zijn meer zelfdodingen door de crisis. Vorige week zei psychiater Maurizio Pompili dat meer dan een derde van de zelfmoorden in het land daarmee verband houdt. Het gaat jaarlijks om ruim 1000 gevallen van suïcide.