ATHENE - Griekenland stelt op korte termijn een onderzoek in naar de beschuldiging dat de vorige regering het begrotingstekort over 2009 heeft overdreven in een poging om bezuinigingen te rechtvaardigen.

Dat heeft het Griekse parlement donderdag besloten.

Na de verkiezingen van oktober 2009 maakte de nieuwe regeringspartij Pasok bekend dat het tekort van Griekenland ruim 13 procent van het bruto binnenlands product (bbp) bedroeg, in plaats van 9 procent zoals de vorige regering had gemeld. Later werd het tekort nog eens bijgesteld, tot 15,4 procent.

De partij Nieuwe Democratie (ND), die Griekenland tot oktober 2009 regeerde, beweerde dat Pasok een hand had in de bijstellingen om op die manier makkelijker bezuinigingen door te kunnen drukken. Eind vorig jaar werd de directeur van het Griekse statistiekbureau er al van beschuldigd de cijfers onrechtmatig te hebben opgeblazen.

De bijstellingen van het tekort waren eind 2009 de aanjager van de Griekse crisis, die Europa nu al ruim 2 jaar in zijn greep houdt. Doordat de Griekse financiën er veel slechter voor stonden dan gedacht, verloren de financiële markten al hun vertrouwen in het land. De Grieken moesten hun toevlucht daarom zoeken in noodleningen van Europa en het IMF.

Uitstellen

Het onderzoek was de afgelopen dagen opnieuw onderwerp van verhitte politieke discussies omdat juist ND het tot na de volgende verkiezingen zou willen uitstellen. De partij vreest dat Pasok zijn meerderheid in het parlement gebruikt om nog voor de verkiezingen met een voor de partij gunstige uitkomst te komen.

Alles over Griekenland in ons nieuwsdossier