ATHENE - De nieuwe interim-premier van Griekenland, de 64-jarige Lucas Papademos, lijkt bij uitstek geschikt om zijn land uit de crisis te loodsen en de relatie met de andere landen van de Europese Unie te verbeteren.

Hij was jarenlang vicepresident van de Europese Centrale Bank. Hij geniet internationaal veel aanzien wegens zijn financiële deskundigheid.

Waarnemers omschrijven de rustige Papademos als een gepassioneerde Europeaan. Hij geldt echter ook als weinig charismatisch en sommige critici vinden hem niet besluitvaardig genoeg.

''Hij neemt zeer lang de tijd om een besluit te nemen'', aldus een oud-collega bij de centrale bank in Athene.

New York

Net als scheidend premier George Papandreou is Papademos in de Verenigde Staten opgeleid aan de prestigieuze MIT in Boston. Hij behaalde daar een mastertitel in elektrotechniek en promoveerde in de economie. Daarna was hij hoogleraar economie aan de Columbia Universiteit in New York.

Midden jaren '80 keerde Papademos terug naar Griekenland. In 1994 werd hij president van de centrale bank van Griekenland. Samen met de regering bereidde hij toen de toetreding van Griekenland tot de eurozone voor.

ECB

Acht jaar later verruilde Papademos die functie voor het vicepresidentschap van de Europese Centrale Bank (ECB) als rechterhand van de Fransman Jean-Claude Trichet. In persconferenties met Trichet nam Papademos zelden het woord. Het beantwoorden van vragen liet hij liever aan Trichet over.

Vorig jaar nam de partijloze Papademos afscheid bij de ECB in Frankfurt. Een eerder aanbod van Papandreou om een prominente rol in zijn regering te gaan vervullen, had Papademos van de hand gewezen. Nu krijgt hij alsnog die vooraanstaande positie en moet hij Griekenland uit de chaos redden.