ATHENE - De Pan-Heleense Socialistische Partij (Pasok) van premier George van Papandreou dreigt eind deze week de meerderheid in het parlement te verliezen als gevolg van het beleid van de premier ten aanzien van het reddingsplan voor Griekenland.

De Griekse regering moet de steun van de meerderheid in het 300 leden tellende parlement hebben. Hier volgens enkele scenario's.

Doorstart kabinet Papandreou I

De Pasok kiest toch eieren voor zijn geld omdat verkiezingen een dramatische nederlaag voor de Pasok dreigen te worden. Papandreou behoudt de meerderheid en handhaaft zijn plan om een referendum te houden over het reddingsplan.

Dat zou begin december zijn en tot die tijd voor grote onzekerheid zorgen. De afwijzing door de stemmers van de bereikte akkoorden zou Griekenland dwingen afscheid te nemen van de euro en mogelijk zelfs in een bankroet storten.

Doorstart kabinet Papandreou II

Hetzelfde scenario als onder I maar Papandreou belooft zijn referendum te laten vallen. Een relatief kalmerend scenario.

Andere premier: Pasok-prominenten zoeken naar verluidt donderdag naar een mogelijkheid een andere premier aan te stellen die mogelijk met steun van andere partijen een soort regering van nationale eenheid aanvoert. Ze denken aan ex-onderdirecteur van de Europese Centrale Bank Lucas Papademos. Wanneer dit scenario werkelijkheid zou worden, ondanks de huidige weerzin tegen een eenheidsregering bij de oppositie, zou het referendum waarschijnlijk van de baan zijn en Griekenland akkoorden naleven. De huidige minister van Financiën en vicepremier Evangelos Venizelos is ook in beeld als mogelijk opvolger van Papandreou, eventueel als demissionair premier.

Nieuwe verkiezingen

Wanneer de premier zijn ontslag aanbiedt wordt het parlement ontbonden en worden binnen 30 dagen verkiezingen uitgeschreven. Binnen een maand na de verkiezingen moet het nieuwe parlement bijeenkomen. De uitslagen zullen volgens peilingen desastreus uitpakken voor de Pasok. De oppositie is over het algemeen tegenstander van het reddingsplan.

De leider van de grootste oppositiepartij, Nieuwe Democratie, Antonis Samaras, heeft al gesuggereerd dat het land mogelijk geen keuze heeft. Hij heeft vaak vervroegde verkiezingen geëist. De machtswisseling in deze crisis kan Papandreou's omstreden referendum torpederen, maar veroorzaakt zo veel onzekerheid over wat een nieuwe regering pas over maanden onderneemt, dat een wanorderlijk bankroet denkbaar is voor er een nieuwe regering is.

Regering van nationale eenheid

Oppositie en Pasok gaan samen regeren om de crisis te bezweren. De oppositie heeft hier echter herhaaldelijk haar afkeer over betuigd. Toch lijkt dit de meest voorzichtige en verantwoordelijke optie gezien de enorme problemen van Griekenland. De regering van nationale eenheid zou de weerstand in het land tegen het reddingsplan smoren en zonder referendum het reddingsplan kunnen uitvoeren.

Volg de ontwikkelingen live

Lees alles over de schuldencrisis

Dossier Griekenland

Volg dit nieuws op Twitter via NUlive