ATHENE - De top van de Griekse strijdkrachten is dinsdag vervangen. Het gaat om de hoofden van de generale staf, landstrijdkrachten, marine en luchtmacht, aldus een verklaring van het ministerie van Defensie.

Een aantal andere officieren is ontslagen. Volgens het ministerie van Defensie was de herschikking gepland en heeft deze niets te maken met de politieke en maatschappelijke onrust in het land.

Oppositiepartijen maakten zich echter boos. ''Dit verergert het klimaat van onzekerheid en bezorgdheid'', aldus een linkse oppositiepartij. Een lid van een rechtse oppositiepartij stelde: ''handen af van de strijdkrachten''.

De Griekse premier George Papandreou beloofde maandag tot verbijstering van Europese leiders, beleggers en financiële instellingen dat hij een referendum uitschrijft waarin het Griekse volk beslist over verdere Europese steun.

Ook in eigen land deed de aankondiging stof opwaaien. Zowel vanuit de oppositie als vanuit zijn eigen socialistische partij klinkt de roep om zijn vertrek.