ATHENE - Zes parlementsleden van de partij van George Papandreou hebben de premier dinsdag opgeroepen op te stappen. 

Dit meldt Reuters dinsdag. De oproep volgt nadat een socialistisch parlementslid in Griekenland de partij van Papandreou de rug toegekeerde. Daardoor is de meerderheid van de regering in het parlement geslonken tot 152 van de 300 zetels.

Parlementariër Milena Apostolaki zei niet waarom zij uit de fractie van de regeringspartij Pasok stapt.

Referendum

Volgens onbevestigde berichten is zij het niet eens met het voornemen van Papandreou om de Griekse bevolking in een referendum te laten meebeslissen over een nieuw Europees reddingspakket.

Een andere volksvertegenwoordiger uit de achterban van de Griekse premier, Vasso Papandreou, liet weten evenmin heil te zien in een volksraadpleging. Hij riep op in plaats daarvan een regering van nationale eenheid te vormen die het vorige week overeengekomen hulppakket moet veiligstellen, en daarna meteen vervroegde verkiezingen moet uitschrijven.

Oppositie

De Griekse oppositieleider Antonis Samaras sprak zich dinsdag eerder al uit tegen het plan van  Papandreou om een referendum te houden. Het referendum zal gaan over het jongste Europese financiële hulppakket aan het Zuid-Europese land. Samaras riep op tot het uitschrijven van vervroegde verkiezingen.

De conservatieve politicus noemde een stembusgang ''een noodzaak''. Hij stelde dat zijn partij vastbesloten is ''opportunistische experimenten'' te voorkomen. Samaras is de leider van Nieuwe Democratie. Zijn partij is momenteel koploper in de opiniepeilingen.

Kritiek

Ook in de Griekse media is dinsdag kritiek geuit op het plan van Papandreou voor een volksraadpleging. ''Het land verkeerde reeds in moeilijkheden, met het referendum bevindt het land zich nu aan de rand van de afgrond'', berichtte de krant Eleftherotypia.

Het dagblad Ta Nea stelde dat de nieuwe politieke ontwikkelingen een groot risico voor de regering betekenen.

Minister van Financiën

Papandreou zou minister van Financiën Evangelos Venizelos vooraf niet geïnformeerd hebben over de aankondiging voor het referendum, aldus een anonieme Griekse functionaris tegen persbureau Reuters.

''Venizelos had geen idee van het referendum'', zei de functionaris.

Sarkozy

De Franse president Nicolas Sarkozy stelde eerder op de dag met verbijstering te hebben kennisgenomen van het Griekse plan. ''Het optreden van de Grieken is irrationeel en vanuit hun oogpunt gevaarlijk'', aldus een naaste medewerker van Sarkozy.

Sarkozy en de Duitse bondskanselier Angela Merkel overleggen dinsdagmiddag telefonisch over het voornemen van het referendum. Sarkozy en Merkel namen de afgelopen weken het voortouw bij het uitwerken van maatregelen die Europa uit de financiële crisis moeten halen.

Lees alles over de schuldencrisis

Dossier Griekenland