Google maakt het makkelijker om op zijn diensten in te loggen met behulp van 'tweestapsverificatie', een methode die het hacken van accounts bemoeilijkt.

Normaal gesproken moeten gebruikers van tweestapsverificatie na het invoeren van hun wachtwoord nog een cijfercode intoetsen, die wordt gegenereerd door een app of wordt verstuurd in een sms'je.

Nu wordt tweestapsvergrendeling echter verwerkt in Android, waardoor gebruikers alleen op hun telefoon op een knop hoeven te drukken om de inlogpoging te bevestigen. Als een onbevoegd persoon probeert in te loggen, kan de inlogpoging op de smartphone worden geweigerd.

De functie met de naam Google Prompt zit verwerkt in Google Play Services, schrijft het bedrijf maandagnacht. Dat betekent dat alle Android-gebruikers ermee aan de slag kunnen, niet alleen mensen met de nieuwste versie. Het duurt maximaal drie dagen totdat mensen een update naar de nieuwe versie van Play Services krijgen.

Gebruikers van iPhones en iPads kunnen de nieuwe functie vinden in de officiële Google-app.

Google-gebruikers kunnen tweestapsverificatie in hun accountinstellingen inschakelen. Steeds meer internetbedrijven voegen de beveiligingsmethode toe, omdat dit het voor hackers nagenoeg onmogelijk maakt om in een account te komen met alleen een gekaapt wachtwoord.