AMSTERDAM - Google heeft opnieuw de bezem door zijn producten heengehaald. Er komt een einde aan de ondersteuning van vier belangrijke diensten die de zoekgigant aanbiedt.

Dat meldt CNET vrijdag. De nieuwe veranderingen vormen een voortzetting van de 'voorjaarsschoonmaak' die het Amerikaanse bedrijf curieus genoeg vorige herfst inzette.

De meeste veranderingen die het bedrijf wil doorvoeren zijn klein, maar CNET ziet vier wijzigingen die een grote groep gebruikers treft.

Zo zal de dataopslag in Picasa en Drive worden geconsolideerd, zodat de gebruikers die niet voor de diensten betalen voortaan de beschikking hebben over 5 GB bij beide servers. Voor betalende klanten verandert er niets: wie bijvoorbeeld betaalt voor 100 GB opslagruimte, blijft dit houden.

Reclame

De site signaleert verder dat Google per oktober stopt met AdSense for Feeds, een dienst die het mogelijk maakt voor sites om geld op te halen door reclames toe te voegen aan RSS-feeds. Wel blijven de URL's van de feeds bestaan.

Een derde belangrijke verandering is de opheffing van Classic Plus, waarmee mensen hun eigen achtergrondfoto's kunnen selecteren voor de Google-website. Deze optie komt op 16 oktober te vervallen.

Ten slotte schrapt Google ook nog Spreadsheet Gadgets, Google News badges en de Places Directory-app voor Android.