AMSTERDAM - RIO DE JANEIRO - De directeur van Google Brazilië is woensdag gearresteerd. Het internetbedrijf weigerde gevolg te geven aan een bevel van de rechter om een aantal YouTube-video's te verwijderen. 

De video's schenden volgens het hof de Braziliaanse kieswet. Fabio José Silva Coelho wordt waarschijnlijk weer vrijgelaten zodra hij een document heeft getekend, waarin hij belooft op een later datum voor de rechter te verschijnen.

Brazilië kent een strenge kieswet, die inperkt wat critici op radio, televisie en internet kunnen zeggen over mensen die deelnemen aan de verkiezingen.

Volgende maand zijn er gemeenteraads- en burgemeestersverkiezingen in Brazilië en Google heeft meermaals het verzoek gekregen een aantal video's, waarin werd geschamperd over een burgemeesterskandidaat in Campo Grande, te verwijderen.

Kieswet

De video's waren volgens de rechter in strijd met de kieswet. Google weigerde dit waarop de rechter dinsdag opdracht gaf Coelho te arresteren. Ook gaf het hof opdracht om in het hele land 24 uur lang Google en YouTube te blokkeren.

Google heeft al gezegd in beroep te gaan. "Als platform is Google niet verantwoordelijk voor de content die op zijn site wordt geplaatst", liet het internetbedrijf in een verklaring weten.

Eerder kreeg Google al een boete van bijna 390 duizend euro, omdat het bedrijf weigerde een video te verwijderen. In weer een andere zaak werd een medewerker van Google een gevangenisstraf opgelegd. Dat werd later echter teruggedraaid door een hogere rechtbank.

Anti-islamfilm

Tegelijkertijd loopt er een andere zaak in Brazilië tegen Google. Het bedrijf heeft opdracht gekregen beelden van de anti-islamfilm Innocence of Muslims te verwijderen.

Het is niet duidelijk of aan dat bevel wel gehoor zal worden gegeven.