AMSTERDAM – Er komt een officieel Europees onderzoek naar het nieuwe privacybeleid van Google.

Dat heeft een Franse toezichthouder bekendgemaakt. Medio maart zal de CNIL een onderzoek uitvoeren in naam van diverse andere Europese toezichthouders. Eerder vroegen de instellingen al om uitstel.

Google liet toen weten dat het graag vragen wil beantwoorden, maar dat er van uitstel geen sprake is. Het nieuwe beleid gaat donderdag 1 maart in. Ingelogde gebruikers keuren dan automatisch goed dat hun informatie uit de ene Googledienst gebruikt mag worden in de ander.

Er is geen algemene opt-out mogelijkheid. Gebruikers kunnen alleen per dienst aangeven dat ze niet willen dat die informatie gebruikt wordt. Google wil de situatie met overkoepelende voorwaarden vereenvoudigen en toegankelijker maken.

Rechtmatigheid

De toezichthouders twijfelen aan de eerlijkheid en rechtmatigheid van het onderzoek, zo laat CNIL aan Reuters weten. Dit zal nu onderzocht worden. Google laat in een reactie weten dat het graag meewerkt aan het onderzoek, maar blijft bij eerdere verklaringen over privacy.

Google is in Europa ook het onderwerp van officieel onderzoek wat betreft machtsmisbruik. Zo zou de zoekgigant de eigen diensten voorrang geven in de zoekmachine. Google ontkent dit.