AMSTERDAM – Google zal het beroep van het CBP, rond het vernietigen van 3,6 miljoen Nederlandse netwerknamen van routers, niet aanvechten.

Dat heeft de zoekgigant dinsdag laten weten.

Het CBP tikte Google op de vingers omdat het bedrijf met Street View-auto's de afgelopen jaren gegevens van Wifi-routers heeft verzameld zonder dat de eigenaren van die routers dat wisten. Volgens het CBP vormen deze informatie in combinatie met de locatie persoonsgegevens.

Google maakte bezwaar tegen de conclusie dat netwerknamen ook persoonsgegevens zijn. De persoonlijke gegevens van de routereigenaren werd wel direct na de beslissing van het CBP verwijderd.

Toch verwijderen

De routergegevens worden gebruikt voor plaatsbepaling van bijvoorbeeld smartphones die even hun gps kwijt zijn. Google heeft benadrukt dat het personen ''niet kan en ook niet wil identificeren op basis van netwerknamen''.

Toch besluit het bedrijf nu aan de eis van het CBP tegemoet te komen en zal het de gegevens verwijderen. Wanneer dit precies gaat gebeuren, is nog niet bekend.

Regie

Google laat in een reactie ook weten: “Hoewel het niet mogelijk is om aan de hand van deze gegevens de identiteit van personen af te leiden, wil Google mensen graag de regie in handen geven.”

De zoekgigant is bezig met de ontwikkeling van een opt-outsysteem waarmee eigenaars van toegangspunten zich kunnen afmelden voor de locatiediensten.