AMSTERDAM – Facebook was over heel 2010 (zonder de cijfers van de maand december) de meest bezochte website in de Verenigde Staten (VS) en heeft daarmee Google van de troon gestoten.

Dat blijkt donderdag uit cijfers van marktonderzoeksbureau Hitwise. In 2009 stond Facebook nog op een derde positie.

Bijna 9 procent van al het internetverkeer tussen januari en november 2010 was bezoek aan de website Facebook.com. Google was goed voor 7,2 procent van het verkeer gevolgd door Yahoo! Mail met 3,5 procent. Youtube was goed voor 2,65 procent van al het internetverkeer.

Verkeer

Alle diensten van Google gecombineerd waren goed voor 9,9 procent van de bezoeken op het internet. Alle sites uit de top 10 meest bezochte websites in de Verenigde Staten waren samen goed voor 33 procent van al het verkeer. Een stijging van 12 procent in vergelijking met 2009.

In maart 2009 was Facebook al voor het eerst een volle week de meest bezochte website in de VS. Toen werd Google met slecht 0,04 procentpunt verslagen. Over heel 2010 was het verschil dus groter.

Zoektermen

In de top 10 van meest gezochte termen tussen januari en november 2010 staat Facebook zelfs vier keer vermeld. Op nummer 1 staat het woord Facebook, gevolgd door Facebook login. Op positie zes staat Facebook.com en op de negende www.facebook.com.

Google komt in de lijst met meest gezochte termen niet voor. Vorig jaar stond Google nog op de zesde plaats en moest Facebook het met twee vermeldingen doen.

Kim Kardashian

Hiernaast levert Hitwise ook het top 5-lijstje van meest gezochte personen, met Kim Kardashian op nummer 1 gevolgd door Oprah. Wat betreft films staat Star Wars bovenaan en Lady Gaga verslaat Justin Bieber wat betreft meest gezochte artiesten. Michael Jackson staat daarbij op nummer vijf.