AMSTERDAM – Google heeft dinsdag het besturingssysteem Chrome OS gelanceerd. Dat maakte het bedrijf bekend in een presentatie.

Op de blog van Google wordt meer uitleg gegeven over Chrome OS.

Het besturingssysteem werd door Google voor het eerst in november 2009 getoond. Het systeem is open source en is volgens Google snel, simpel en veilig.

Google wil ook een speciale netbook - een kleine laptop - uitgerust met het systeem op de markt brengen, maar wil deze eerst laten testen door ervaren gebruikers. Aan de hand van hun feedback neemt het internetbedrijf een besluit

Chrome OS

Tijdens een demonstratie startte een netbook met het systeem binnen zeven seconden op. Wie inlogt, ziet vervolgens tabjes met webapplicaties. Daar kunnen gebruikers bijvoorbeeld hun mail lezen, documenten bewerken of chatten.

Chrome OS is, na het mobiele platform Android, het tweede besturingssysteem uit de koker van het bedrijf dat al lang niet meer alleen een zoekmachine beheert.

Het bedrijf benadrukte dat niet alleen Googles eigen webapplicaties in het systeem gebruikt kunnen worden. Om dat te illustreren, toonde het de experimentele online versie van Microsofts kantoorsoftware Office in Chrome OS.