AMSTERDAM – Google introduceert maandag een nieuwe toepassing voor Gmail genaamd Priority Inbox. Hiermee kunnen gebruikers hun binnenkomende e-mails automatisch laten sorteren op urgentie.

Priority Inbox zou er voor zorgen dat mensen 6 procent minder tijd besteden aan e-mail. Omgerekend betekent dit dat informatiewerkers, die 13 uur per week aan e-mail kwijt zijn, een week per jaar besparen.

De toepassing is een nieuwe weergave van de inbox en focust automatisch op ‘belangrijke’ berichten. Ook een nieuwe spamfilter is aanwezig.

Secties

Priority Inbox splits de inbox op in drie secties: Belangrijk en ongelezen, Ster en Overige. De techniek sorteert berichten automatisch in een van de categorieën. Om de urgentie van een bericht te kunnen voorspellen, maakt Gmail gebruik van verschillende signalen.

Zo wordt er gekeken naar e-mails die afkomstig zijn van mensen waarmee vaak wordt gemaild. Ook specifieke berichten die doorgaans snel worden geopend en beantwoord krijgen voorrang.

Prioriteiten

Google wijst erop dat wanneer een gebruikers Priority Inbox gaat gebruiken de prioriteiten steeds beter zichtbaar worden. Bovendien kunnen gebruikers de prioriteiten zelf aanpassen.

De komende dagen zal de nieuwe toepassing worden uitgerold naar gebruikers in organisaties die de optie Enable prerelease features hebben geselecteerd. Wanneer Priority Inbox voor het grote publiek toegankelijk wordt, is nog niet bekend.