AMSTERDAM - Google zou momenteel een Voice over IP-service testen, die onderdeel uitmaakt van Gmail. De dienst moet voor gebruikers zichtbaar zijn, wanneer ze het Google Chat-venster openen.

Uit een opgedoken screenshot, ontdekt door CNET, blijkt dat Google deze functionaliteit al aan het testen is. De software achter Google’s Voice over IP-dienst (VoIP) zou gebaseerd zijn op Google Talk en Google Voice.

Talk, nu een paar jaar oud en onderdeel van Gmail, is een combinatie van instant messaging en VoIP.

Goedkoop of gratis

Met Voice kunnen gebruikers goedkoop of zelfs gratis bellen en sms’en, binnenkomende gesprekken laten doorschakelen naar verschillende andere telefoonnummers, en voicemailtjes ontvangen als tekstberichten.

De gebruiker betaalt niets voor oproepen vanuit Gmail naar Amerikaanse en Canadese nummers, terwijl voor andere nummers een klein bedrag in rekening wordt gebracht.  Het zou niet vereist zijn om over een Google Voice-nummer te beschikken en gebruikers kunnen zowel een vast als mobiel nummer bellen.

Skype

Google zou met een VoIP-dienst concurrent worden van Skype, één van de eerste aanbieders van VoIP en momenteel bezig met het uitbreiden van diens service naar televisies en tablets.

Google vergroot de keuzemogelijkheden voor bezitters van een Facebook-account: Vonage, een Amerikaanse provider van VoIP-diensten, heeft kortgeleden een applicatie ontwikkeld waarmee gebruikers gratis hun Facebook-vrienden kunnen bellen via Wi-Fi of een 3G/4G-verbinding.