AMSTERDAM - Het Chinese staatspersbureau Xinhua gaat samen met telecombedrijf China Mobile een nieuwe zoekmachine lanceren.

Dat heeft Xinhua donderdag gemeld.Met de lancering van de zoekmachine krijgt de Amerikaanse zoekgigant Google er een grote en rijke concurrent bij.

Xinhua meldde het oprichten van de zoekmachine in een persbericht van twee zinnen. Het werk aan de website zou al in een vergevorderd stadium zijn.

Zoekmachine

In het bericht stond echter niet of de zoekmachine gericht is op internet of op de mobiele markt. In beide markten is China wereldwijd koploper wat betreft het aantal gebruikers. Het land telt 420 miljoen internetgebruikers en meer dan zeshonderd miljoen mobiele telefoonaansluitingen.

Het nieuwe bedrijf bedreigt mogelijk het marktaandeel van Google in China. Sinds Google zijn zoekmachine in China afsloot -omdat Google niet wilde meewerken aan de Chinese censuur van zoekresultaten- is het marktaandeel al gedaald.

Baidu

Chinese internetters kunnen weliswaar de Hongkongse versie van Google gebruiken, maar sommige gebruikers stappen over op rivalen als Baidu, de grootste zoekmachine in China.

De Chinese communistische regering probeert de technologieindustrie in het land op te bouwen. Xinhua en andere staatsmedia krijgen miljarden euro's om hun aanwezigheid op buitenlandse markten op te bouwen.