AMSTERDAM – Eric Schmidt, CEO bij Google, waarschuwt voor een ‘angstaanjagende’ toekomst waarin een data-explosie zal ontstaan waardoor vrijwel ons gehele privéleven openbaar zal zijn.

“Als ik voldoende data van een individu bekijk, kan ik met behulp van kunstmatige intelligentie voorspellen waar die persoon heen gaat”, aldus Schmidt op een conferentie waarover Techeye.net bericht.

Volgens de CEO van Google kunnen gebruikers, de locaties van gebruikers en de volgende handelingen van gebruikers aan de hand van openbare data in de toekomst worden geïdentificeerd, voor zover dit nu al niet mogelijk is.

Rol van Google

Schmidt wilde tijdens de conferentie niet ingaan op de rol van Google in het probleem dat de topman schetste. Hij wilde wel kwijt dat hij zich zorgen maakt over de toekomst.

“Mensen vinden het handig wanneer apparaten dingen voor ze onthouden, zoals waar ze geweest zijn en wat ze willen doen, omdat je anders misschien zelf vergeet. Maar de maatschappij is er nog niet klaar voor dat apparaten die informatie opslaan.”

Opslaan van data

De toekomst die de topman van Google schetst, lijkt tot op bepaalde hoogte realistisch. Zo slaat Google al jaren de zoekopdrachten van gebruikers op om te kunnen voorspellen waarnaar mensen in de toekomst zullen zoeken. Ook Facebook, MySpace en andere sociale netwerken slaan data op en gebruiken deze informatie om gerichte advertenties mogelijk te maken.

Vorige maand kwam uit een onderzoek nog naar voren dat ongeveer een kwart van alle iPhone-applicaties en bijna de helft van alle Android-applicaties gevoelige data opslaat en in sommige gevallen doorstuurt naar derden.

Niet klaar voor

“Mensen zijn niet klaar voor de technologische revolutie die eraan zit te komen. We zijn niet bewust genoeg”, waarschuwt Schmidt. De topman denkt overigens dat er ook positieve kanten zitten aan de ‘data-explosie', daar weidde hij echter niet verder over uit.

Opvallend is dat Schmidt mensen waarschuwt voor het opslaan van data vlak nadat Google in opspraak is geraakt omdat de Street View-auto’s van Google bij de opnamen privégegevens van wifi-netwerken hebben opgeslagen.