AMSTERDAM - Google verwacht ondanks langdurige onenigheid met de Chinese overheid dat de internetgigant een nieuwe licentie krijgt om in het Aziatische land te kunnen blijven opereren.

Dit maakte topman Eric Schmidt vrijdag bekend tijdens een conferentie in Idaho, aldus de BBC.

“Onze operaties in China zijn volledig in overeenstemming met de Chinese overheid”, aldus Schmidt. Onlangs raakte het bedrijf nog in diskrediet bij Peking, toen Google besloot te stoppen met het toepassen van zelfcensuur van de zoekresultaten op zijn Chinese site.

Ongefilterd

Chinese gebruikers werden doorgeschakeld naar een ongefilterde Google-pagina in Hong Kong. Vrij snel werd echter al duidelijk dat China in staat was ook de toegang tot deze site te beperken, waarop Google eind vorige maand besloot de actie te stoppen.

Op dit moment belanden bezoekers van de Chinese site van Google op een aparte pagina, waar ze zelf op een link naar de ongecensureerde zoekmachine in Hongkong kunnen klikken.

Vertaaldienst

Ook kunnen ze op die pagina via de normale Chinese site gebruikmaken van onder andere de muziekzoekmachine of de vertaaldienst, die volgens Google niet worden gecensureerd.

En waar Google vorige maand nog vreesde voor het ontnemen van de internetlicentie in het land lijkt die angst nu weggenomen. "We verwachten de benodigde licentie te krijgen", aldus Schmidt.