Jai Hindley heeft zaterdag op de voorlaatste dag van de Giro d'Italia de macht gegrepen. De Australiër versnelde op de slotklim van de koninginnenrit en reed de Ecuadoraan Richard Carapaz uit de roze trui. De ritzege ging naar de Italiaanse vluchter Alessandro Covi.

Hindley is vrijwel zeker van de eindzege in de Giro. Hij heeft zondag in de afsluitende tijdrit in Verona een marge van 1.25 minuten op Carapaz. De race tegen de klok is met 17,4 kilometer niet al te lang.

De 26-jarige renner van BORA-hansgrohe was aan de etappe van Belluno naar Marmolada (168 kilometer) begonnen met een achterstand van drie seconden op Carapaz in het klassement. Hij reed deze Giro nog geen dag in het roze.

Met zijn aanval op 2,5 kilometer van de top van de Passo Fedaia maakte Hindley zijn achterstand ruimschoots goed. Hij finishte op 2.30 minuten als zesde achter de verrassende winnaar Covi. Carapaz gaf op de elfde plaats 3.58 minuten toe.

Als Hindley zondag stand weet te houden, wordt hij de tweede Australische winnaar van een grote ronde. Cadel Evans ging hem voor met de eindzege in de Tour de France van 2011.

Hindley stond al wel eens op het eindpodium in de Giro. In 2020 werd hij tweede achter Tao Geoghegan Hart en vlak voor zijn ploeggenoot Wilco Kelderman. Carapaz boekte in de Giro van 2019 zijn vooralsnog enige eindzege in een grote ronde.

Jai Hindley mag voor het eerst deze Giro het roze aantrekken.

Jai Hindley mag voor het eerst deze Giro het roze aantrekken.
Jai Hindley mag voor het eerst deze Giro het roze aantrekken.
Foto: AFP

Vier Nederlanders in vroege vlucht koninginnenrit

De koninginnenrit telde in totaal drie zware beklimmingen. In de aanloop naar de eerste col, de Passo San Pellegrino, ontstond een kopgroep van vijftien renners. Met Mathieu van der Poel, Thymen Arensman, Sam Oomen en Gijs Leemreize waren de Nederlanders goed vertegenwoordigd.

In de wetenschap dat de vluchters geen gevaar vormden voor het klassement - de Duitser Lennard Kämna was op bijna drie kwartier de hoogst geklasseerde renner - kreeg de kopgroep alle ruimte. Covi vond het vooraan niet snel genoeg gaan en reed met nog ruim 50 kilometer te gaan in zijn eentje weg bij de rest.

De 23-jarige Italiaan begon met een aardige marge aan de slotklim, de 13 kilometer lange Passo Fedaia (gemiddeld 7,8 procent). De Sloveen Domen Novak zette de achtervolging nog in, maar strandde op een halve minuut. Arensman (+1.50) was op de vijfde plaats de beste Nederlander.

Jai Hindley maakte een sterke indruk in de koninginnenrit.

Jai Hindley maakte een sterke indruk in de koninginnenrit.
Jai Hindley maakte een sterke indruk in de koninginnenrit.
Foto: ANP

Hindley slaat toe op steilste deel van slotklim

Bij de favorieten leek aanvankelijk weinig te gebeuren. Wout Poels verrichte veel werk voor Mikel Landa, maar zijn kopman had niet de kracht om een aanval te plaatsten. Dat deed Hindley wel. Op het steilste deel, met nog 2,5 kilometer te gaan, plaatste hij een indrukwekkende versnelling.

Carapaz kon als enige volgen, maar toen Hindley nog wat hulp kreeg van zijn uit de kopgroep weggevallen ploeggenoot Kämna, moest ook de Zuid-Amerikaan passen. De Australiër raapte nog wat vroege vluchters op en finishte achter Arensman als zesde.

Om zijn kansen voor de tijdrit van zondag niet te vergooien, probeerde Carapaz de schade nog te beperken. Hij slaagde daar echter nauwelijks in. Hindley verdedigt zondag een voorsprong van 1.25 minuten op Carapaz en 1.51 op Landa.

Alessandro Covi boekte zijn eerste zege in een grote ronde.

Alessandro Covi boekte zijn eerste zege in een grote ronde.
Alessandro Covi boekte zijn eerste zege in een grote ronde.
Foto: AP