Na een aantal dagen vol klimgeweld, lijken de sprinters donderdag in de achttiende etappe van de Giro d'Italia weer aan zet. Het peloton wacht een 152 kilometer lange rit van Borgo Valsugana naar Treviso, die mogelijk eindigt in een massasprint. Maar Mathieu van der Poel is ook niet kansloos.

Het parcours is niet volledig vlak in de eerste 100 kilometer, maar in vergelijking met de beklimmingen van de afgelopen dagen stellen deze heuvels vrij weinig voor.

Koen Bouwman, de Nederlandse leider in het bergklassement, hoeft ook niet te vrezen voor het verlies van zijn blauwe trui.

Op de Muro di Ca' del Poggio zal menig sprinter een flinke kluif hebben aan het gemiddelde stijgingspercentage van 12,3 procent. Gelukkig is er voor de snelle mannen na slechts 1,1 kilometer klimmen nog 50 kilometer om de eventuele achterstand goed te maken.

Deze overwegend vlakke etappe is de laatste kans voor de sprinters deze Giro. Vrijdag en zaterdag staan er zware bergritten op het programma en zondag wordt de ronde afgesloten met een tijdrit in Verona.

Het profiel van de achttiende etappe van de Giro d'Italia.

Het profiel van de achttiende etappe van de Giro d'Italia.
Het profiel van de achttiende etappe van de Giro d'Italia.
Foto: www.giroditalia.it

Ogen gericht op Van der Poel

Het profiel van de achttiende etappe lijkt zeer geschikt voor Van der Poel. De Nederlander deze Giro d'Italia dat hij ook kan aanvallen in bergetappes - in de rit van woensdag hij lange tijd het voortouw - maar heuvelachtige parcoursen zoals donderdag liggen hem beter.

De vraag is of Van der Poel en zijn ploeg Alpecin-Fenix er alles aan gaan doen om een massasprint te voorkomen. Bij een spurt met het volledige peloton zijn Arnaud Démare, Fernando Gaviria en Mark Cavendish de favorieten, en niet Van der Poel.

De vorige keer dat de Giro in Treviso finishte, in 2013, pakte Cavendish de dagzege door voor Nacer Bouhanni en Luka Mezgec over de streep te komen.

Officiële start: 13.47 uur
Verwachte finishtijd: 17.15 uur
Favorieten voor dagsucces:
⭐⭐⭐ Mark Cavendish, Mathieu van der Poel, Arnaud Démare
⭐⭐ Fernando Gaviria, Davide Ballerini
⭐ Magnus Cort, Andrea Vendrame