Primoz Roglic heeft zaterdag na de koninginnenrit van de Giro d'Italia een tijdstraf van tien seconden gekregen. De Sloveen werd tijdens de loodzware bergetappe langdurig geduwd door een aantal toeschouwers.

Roglic kreeg de hulp van de fans op de voorlaatste beklimming van de twintigste etappe. De kopman van Team Jumbo-Visma deed geen moeite om de duwende toeschouwers van zich af te houden.

Op het moment dat de 29-jarige Roglic geduwd werd, reed hij achteraan in de groep met favorieten. Hij bevond zich echter niet in de problemen.

In de afdaling van de slotklim raakte Roglic wel op achterstand. Hij slaagde er niet in om net als rozetruidrager Richard Carapaz en Vincenzo Nibali het gat met de weggesprongen Mikel Landa te dichten.

Roglic heeft kleine halve minuut achterstand op Landa

Roglic kwam uiteindelijk op bijna een minuut van ritwinnaar Pello Bilbao over de finish. In het algemeen klassement raakte hij zijn derde plek kwijt aan Mikel Landa.

Door zijn tijdstraf heeft Roglic nu 23 seconden achterstand op Landa. Dat verschil kan hij zondag in de afsluitende tijdrit door de straten van Verona weer goedmaken.

Zijn achterstand op Carapaz bedraagt ruim drie minuten. Nummer twee Nibali heeft een kleine anderhalve minuut voorsprong op Roglic.