Movistar-ploegleider Eusebio Unzue denkt dat zijn renner Richard Carapaz nog minimaal een minuut tijdswinst moet pakken op Primoz Roglic om de Giro d'Italia te kunnen winnen. De Ecuadoraan heeft op de tweede rustdag de roze leiderstrui in handen.

Carapaz koestert na vijftien etappes een voorsprong van 47 seconden op de kopman van Jumbo-Visma. Desondanks bestempelt Unzue de Sloveen momenteel als "virtuele leider" in de Giro.

"Roglic was in de eerste week geweldig. In de bergen heeft hij wat pech gehad, maar zijn niveau is erg hoog", zei Unzue op de rustdag tegen onder meer Cyclingnews op een persconferentie van Movistar.

"Hij draagt nu niet de leiderstrui, maar met zijn tijdritkwaliteiten kan Roglic nog veel goedmaken in de slotrit. Ik denk dat 'Richie' nog minimaal een minuut moet winnen om te kunnen ontspannen."

De persconferentie van Movistar met ploegleider Eusebio Unzue, klassementsleider Richard Carapaz en Mikel Landa. (Foto: ANP)

Carapaz wil niemand onderschatten

De 25-jarige Carapaz werd vorig jaar vierde in de Giro. De klimmer won in deze editie twee etappes, maar voelt zich nog lang niet zeker van de eindzege.

"Ik heb geen enkele intentie om wie dan ook te onderschatten en bekijk het van dag tot dag", zei Carapaz op de persconferentie. "Ik hoop dat ik in de derde week kan blijven presteren."

"Ik kan niet garanderen dat ik de Giro ga winnen, maar wel dat ik mijn uiterste best ga doen. Er zijn nog veel concurrenten die strijden om de podiumplaatsen en er kan van alles gebeuren."

De Giro wordt dinsdag hervat met een bergetappe over 194 kilometer met liefst zes beklimmingen. Daarna volgen nog drie bergritten en één vlakke etappe voor de afsluitende tijdrit van 17 kilometer in Verona.