De zestiende etappe in de Giro d'Italia gaat dinsdag niet meer over de Passo Gavia. De door sneeuw geteisterde berg is definitief als onbegaanbaar bestempeld.

Giro-directeur Mauro Vegni zei eerder deze week al dat de kans aanwezig was dat de Gavia uit het parcours moest worden gehaald. De organisatie wilde de weerberichten afwachten, maar heeft vanwege sneeuw- en lawinegevaar toch moeten besluiten om de mythische col te schrappen.

De koninginnenrit van Lovere naar Ponte Di Legno zou 226 kilometer lang zijn, maar de zestiende etappe bestaat nu nog maar uit 194 kilometer. De beruchte Mortirolo - 11,9 kilometer lang met een gemiddelde stijging van 10,9 procent - wordt nu als enige zware col aangedaan.

De Gavia zou met 2.600 meter het hoogste punt van deze Giro zijn. Het is niet de eerste keer dat de berg uit het Giro-parcours wordt geschrapt. In 2013 moest de negentiende etappe van Ponte di Legno naar Martell zelfs helemaal afgelast worden.

Het peloton wacht zondag eerst nog een heuveletappe van 232 kilometer van Ivrea naar Como, waarna de renners maandag kunnen genieten van een rustdag. De Giro wordt op zondag 2 juni afgesloten met een tijdrit door Verona.