Bauke Mollema staat op de eerste rustdag in de Giro d'Italia twaalfde met 3 minuten en 45 seconden achterstand op rozetruidrager Valerio Conti, maar volgens de klimmer zegt dat nog niets. De laatste tien dagen van de koers dreigen loodzwaar te worden.

Na de rustdag zijn er eerst twee vlakke ritten. Vanaf donderdag gaat het peloton het hooggebergte in. Van alle klassementsrenners staan alleen Primoz Roglic en Vincenzo Nibali er beter voor dan Mollema.

"Het zegt allemaal weinig", zegt de Groninger maandag. "Een minuut voorsprong op dit moment betekent helemaal niets. De bergritten gaan zo zwaar zijn dat er grote verschillen zullen ontstaan, ook tussen de renners voor het klassement onderling", voorspelt de renner van Trek-Segafredo.

Mollema wil vooral slechte dag voorkomen

Vorig jaar ging Simon Yates lange tijd aan de leiding in de Giro, maar in de laatste dagen kreeg hij een inzinking en verloor hij meer dan een uur op winnaar Chris Froome.

Gezien de zwaarte van het parcours kan zoiets dit jaar weer gebeuren, denkt Mollema. "Zeker als je een wat mindere dag hebt, kan het tijdverlies zo oplopen tot wel drie, vier of vijf minuten. Of meer, zoals Yates en ook Thibaut Pinot vorig jaar overkwam."

"Er kan heel veel gebeuren. Het is zaak je niveau te behouden en die slechte dag proberen te voorkomen. En dat ga ik doen."

'Zwaarste slotfase van een grote ronde ooit in mijn carrière'

De klassementsrenners lieten zich deze Giro, behoudens de twee tijdritten, nog nauwelijks zien. Mollema verwacht vanaf donderdag vuurwerk.

"Yates, Mikel Landa en Miguel Ángel López durven van ver aan te vallen. Gezien hun achterstand in het klassement zullen ze dat ook gaan doen, en dat maakt de koers nóg zwaarder. Volgens mij begin ik vanaf donderdag aan de zwaarste slotfase van een grote ronde ooit in mijn carrière."

Dinsdag staat er eerst nog een vlakke etappe op het programma. Na 145 kilometer tussen Ravenna en Modena is het woord waarschijnlijk aan de sprinters.