Primoz Roglic heeft zondag ook de tweede tijdrit van de Giro d'Italia gewonnen. Bauke Mollema eindigde zeer knap op de derde plaats, terwijl Valerio Conti de roze leiderstrui behield.

De langste tijdrit van deze Giro kende een erg lastig parcours, want na een vlakke aanloop ging het in de laatste 12,2 kilometer gemiddeld met 4,5 procent omhoog. Door de regen werd het een nog zwaardere etappe.

De 29-jarige Roglic, die acht dagen geleden al de korte openingstijdrit in Bologna op zijn naam schreef, deed 51 minuten en 52 seconden over de 34,8 kilometer van Riccione naar San Marino en boekte zijn zevende dagzege van het seizoen.

Victor Campenaerts eindigde als tweede op elf seconden van de Sloveen. De Belgische specialist had de pech dat hij op 1.500 meter van de streep door een kettingprobleem nog van fiets moest wisselen.

Mollema was de verrassing van de dag, want de kopman van Trek-Segafredo zette de derde tijd neer, op een minuut van Roglic. De Nederlander pakte tijd op rivalen Vincenzo Nibali (vierde op 1.05 van Roglic), Bob Jungels (zevende op 1.16), Ilnur Zakarin (dertiende op 1.56) en Rafal Majka (veertiende op 2.04).

Mikel Landa (29e op 3.03 van Roglic), Simon Yates (31e op 3.11) en Miguel Ángel López (42e op 3.45, na een lekke band op het vlakke gedeelte) waren de grote verliezers van de dag. Sam Oomen eindigde met een tijd van 55.31 als 41e.

Conti houdt voldoende tijd over voor roze

Conti begon de tijdrit met een voorsprong van 5 minuten en 24 seconden op Roglic. De Italiaan verloor 3.34 op de kopman van Jumbo-Visma en mag dinsdag wederom in de roze trui starten.

De renner van UAE Team Emirates heeft in het klassement nog 1.50 voorsprong op Roglic, die van de twaalfde naar de tweede plek steeg en een flinke tik uitdeelde aan zijn rivalen. Nibali is de tweede klassementsrenner in de rangschikking. De Italiaan staat elfde op 3.34 van Conti en 1.44 van Roglic.

Mollema klom van de twintigste naar de twaalfde plek, op 3.45 van het roze. Oomen zakte negen plaatsen en is nu de nummer negentien op 5.02. Yates (24e op 5.36) moet al 3 minuten en 46 seconden goedmaken op Roglic.

De renners krijgen maandag hun eerste rustdag van deze Giro. De ronde gaat dinsdag verder met een compleet vlakke etappe van 145 kilometer tussen Ravenna en Modena. De eerste bergritten zijn aan het einde van volgende week.