Door de metershoge sneeuwmuren op de beruchte Passo Gavia is de eerste etappe na de laatste rustdag in de Giro d'Italia iets minder lastig dan oorspronkelijk gepland, maar de zestiende rit is met 4.800 hoogtemeters nog steeds loodzwaar.

Ondanks verwoede pogingen kon de Gavia niet op tijd begaanbaar worden gemaakt, waardoor de hoogste berg (2.618 meter) van deze Giro uit het parcours van de zestiende etappe is gehaald.

De Alpenrit van Lovere naar Ponte di Legno is daardoor 194 in plaats van 226 kilometer lang en de hoogtemeters gaan van 5.700 naar 4.800 meter.

Vanuit de start gaat het direct bergop. Allereerst wordt de Passo della Presolana beklommen, waarna de Croce di Salven op het programma staat. Na een lange afdaling en een stuk vals plat gaan de renners over twee cols van derde categorie die eerst niet in het parcours zaten: de klim naar Cevo en de klim naar Aprica.

Vervolgens doemt op 40 kilometer van de streep de Mortirolo (11,9 kilometer à 10,9 procent) op, volgens Lance Armstrong de zwaarste col waar hij ooit op gereden heeft. De Mortirolo is voor de veertiende keer opgenomen in de Giro. Vier jaar geleden kwam Steven Kruijswijk als eerste boven.

De top van de Mortirolo ligt op 28 kilometer van de streep. Na een afdaling van ruim 11 kilometer volgt nog een lastig stuk vals plat richting de finish in Ponte di Legno

Start: 11.30 uur.
Verwachte finishtijd: 17.00 uur.

Favorieten voor dagsucces: Richard Carapaz, Vincenzo Nibali, Primoz Roglic, Mikel Landa, Rafal Majka, Simon Yates.

Het profiel van de etappe.