Biniam Girmay stapt woensdag niet meer op voor de elfde etappe van de Giro d'Italia. De 22-jarige renner, die dinsdag de tiende rit won, schoot tijdens de huldiging voor zijn overwinning de kurk van een fles prosecco hard in zijn linkeroog en is daar niet voldoende van hersteld.

"Jammer genoeg kan ik vandaag niet starten, omdat mijn oog nog wat rust nodig heeft. Ik ben oké nu en kijk uit naar de rest van het seizoen. Ik wil iedereen bedanken voor de steun en tot snel", zegt Girmay in een videobericht van zijn ploeg Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux.

De Eritreeër schreef dinsdag geschiedenis in Jesi door als eerste zwarte Afrikaan een etappe in een grote ronde te winnen. Na de etappe ging het mis op het podium: Girmay probeerde de proseccofles te ontkurken, maar dat ging niet goed. De kurk schoot met een noodvaart in zijn linkeroog.

Girmay ging meteen na de podiumceremonie naar het ziekenhuis, waar een bloeding in zijn voorste oogkamer werd geconstateerd. Na een nachtje slapen besloot de teamleiding van Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux woensdagochtend in samenspraak met de medische staf en de renner zelf om hem niet te laten starten in de elfde rit.

"Om het risico op uitbreiding van de bloeding en oogboldruk te verkleinen, wordt het ten zeerste aangeraden om intensieve inspanningen vermijden", zegt teamarts Piet Daneels.

Voor de appgebruikers: klik op bovenstaande tweet voor de volledige videoboodschap van Biniam Girmay.

Girmay beleeft zeer succesvol seizoen

Girmay is de revelatie van het wielerseizoen. De nummer twee in de wegrit van het WK voor beloften van vorig jaar won eind maart zijn eerste WorldTour-koers door de Vlaamse klassieker Gent-Wevelgem op zijn naam te schrijven.

In de Giro eindigde de debutant in een grote ronde in de eerste negen etappes al vijf keer in de top vijf van de rituitslag, waarna hij dinsdag in de tiende etappe zijn eerste overwinning boekte. Girmay rekende na een heuvelachtige rit in de sprint van een kleine groep af met Mathieu van der Poel.

"Mijn zege gisteren was ongelooflijk", aldus Girmay. "Toen ik uit het ziekenhuis terugkwam, heb ik in het hotel er een beetje van kunnen genieten met mijn teamgenoten. Ik was ook wat verdrietig door wat er gebeurd was met de fles prosecco, maar we staan nog maar aan het begin van onze reis. We gaan in de toekomst absoluut vaker meedoen om zeges."

Ploegleider Valerio Piva van Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux noemt het "zeer spijtig" dat Girmay de Giro moet verlaten. "Maar het advies van het medisch team was duidelijk en de gezondheid van Biniam gaat boven alles. Het nieuws over het incident kwam gisteren aan als een koude douche, maar intussen is Biniam terug in ons midden en hebben we de overwinning samen kunnen vieren."

Girmay stond na de etappe van dinsdag op de tweede plek in het puntenklassement, vlak achter de Fransman Arnaud Démare.

Voor de appgebruikers: tik op bovenstaande tweet voor beelden van het onfortuinlijke moment van Biniam Girmay.