Alles over de Giro d'Italia 2019

Alles over de Giro d'Italia 2019 SlideshowInfographicVideo

Lees op deze pagina alles over de Giro d'Italia 2019: het nieuws over favorieten als Tom Dumoulin en Primoz Roglic, het parcours, de renners en het etappeschema.

Giro-nieuws

Dit zijn de etappes van de Giro d'Italia in 2019
180
Dit zijn de etappes van de Giro d'Italia in 2019

Truien

Roze trui: De bekendste en belangrijkste trui in de Giro d'Italia is de roze trui, die wordt gedragen door de leider in het algemeen klassement. De kleur verwijst naar de sportkrant Gazzetta dello Sport, de oorspronkelijke organisator. De roze trui bestaat pas sinds 1931. Tom Dumoulin was in 2017 de enige Nederlander die de 'maglia rosa' ook daadwerkelijk wist te winnen. Vorig jaar ging de zege naar Chris Froome.
Blauwe trui: De blauwe trui is voor de leider in het bergklassement, al wint niet lang altijd de beste klimmer het tricot. Renners kunnen onderweg punten verzamelen voor het bergklassement, waardoor het vaak renners zijn die regelmatig in een kopgroep zitten die de trui winnen. De trui is sinds 2012 blauw, daarvóór werd om een groene trui gestreden. Nog nooit wist een Nederlander het bergklassement in de Giro d'Italia te winnen, al was Steven Kruijswijk er in 2015 met een derde plek dicht bij. Chris Froome won vorig jaar naast het algemeen klassement ook het bergklassement.
Paarse trui: De paarse trui is voor de leider in het puntenklassement. Dat is doorgaans een sprinter, aangezien er aan de meet in vlakke etappes veel punten te verdienen vallen. Joaquim Rodriguez was in 2012 de laatste klimmer die het klassement won, al was de trui toen nog rood. De enige Nederlander die het puntenklassement wist te winnen, is Johan van der Velde. Hij deed dat liefst drie keer: in 1985, 1987 en 1988. Vorig jaar ging het tricot naar Fernando Gaviria.
Witte trui: De witte trui heeft betrekking op het jongerenklassement. De renners die aan het begin van het jaar (1 januari) jonger dan 25 jaar zijn, komen in aanmerking voor dit klassement. De witte trui werd in 2007 na 13 jaar weer ingevoerd. Bauke Mollema en Steven Kruijswijk droegen het tricot, maar wisten het eindklassement niet te winnen. Vorig jaar was Miguel Ángel López de beste jongere.

Giro Rosa 2019

Ook de vrouwen rijden de Ronde van Italië, al doen zij dat pas in juli. De Giro Rosa is door het wegvallen van de Tour de France Féminin in 2009 de enige grote ronde bij de vrouwen. Waar de Giro bij de mannen veel historie kent, is de Giro Rosa nog vrij nieuw. De eerste editie werd in 1988 georganiseerd, toen nog als Giro Donne. Die naam werd in 2013 aangepast naar Giro Rosa. Marianne Vos was in 2011 de eerste Nederlandse vrouw die de Giro wist te winnen. Zij herhaalde dat een jaar later en was in 2014 eveneens de beste. In 2015 en in 2017 ging de zege naar Anna van der Breggen, terwijl Annemiek van Vleuten het eindklassement vorig jaar op haar naam schreef.
Tip de redactie
Let op: Je browser is verouderd waardoor de website niet goed wordt weergegeven. Meer informatie over browser ondersteuning