Seksuele geaardheid speelt in Duitsland geen rol meer als je bloed wil geven
De beroepsorganisatie voor artsen zegt dat risico's bij bloeddonaties op een nieuwe manier worden ingeschat. Voortaan wordt gekeken naar het seksuele gedrag van potentiële bloeddonoren.
Het is overigens nog onduidelijk hoe snel de nieuwe regels overal worden toegepast. Bloedbanken moeten overstappen op andere vragenlijsten voor bloeddonoren. Iedereen die in de afgelopen vier maanden 'risicovol' seks heeft gehad, mag vanaf vandaag geen bloed meer geven, ongeacht zijn seksuele geaardheid.
Iemands seksuele geschiedenis wordt als risicovol beschouwd als het de kans om een ernstige infectieziekte als hiv op te lopen aanzienlijk vergroot. Hieronder vallen bijvoorbeeld seks met meerdere partners of anale geslachtsgemeenschap met een nieuwe partner.
Volgens de nieuwe Duitse richtlijnen krijgt iedereen concrete vragen over zijn of haar seksleven, en niet alleen homo's en biseksuele mannen zoals tot nu toe het geval was.
Voorheen werd het standaard als risicovol gezien als een man seks had met een nieuwe mannelijke partner. In Nederland wil ook bloedbank Sanquin de regels binnenkort veranderen, zodat seksgedrag telt en niet de seksuele geaardheid.
Nu mogen mannen die seks hebben met mannen alleen nog doneren als ze al langere tijd een vaste relatie hebben of vier maanden geen seks hebben gehad. Voor hetero's geldt dat niet.
NUjij: Uitgelichte reacties