Maandag 26 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Roken

Oudere rokers uitgenodigd voor proefonderzoek naar longkanker

Zo'n 400.000 Nederlanders in de leeftijd tussen de 60 en 79 jaar krijgen de komende maanden een uitnodiging voor deelname aan een onderzoek naar de vroege opsporing van longkanker. Het proefonderzoek is bedoeld voor mensen die al langere tijd roken of in het verleden hebben gerookt.
Door onze nieuwsredactie

Het vroeg opsporen van longkanker bij rokers en ex-rokers kan de sterfte aan de ziekte met 25 procent omlaagbrengen, aldus het Erasmus MC. Het Rotterdamse ziekenhuis regelt het initiatief in Nederland. Het onderzoek wordt ook uitgevoerd in Duitsland, Spanje, Italië en Frankrijk.

De onderzoekers willen bepalen hoe vaak een CT-scan van de longen nodig is in een bevolkingsonderzoek. Ook willen ze weten hoe ze mensen die het grootste risico op longkanker lopen het best kunnen bereiken. Er worden in totaal 26.000 (voormalige) rokers gezocht. De onderzoekers vragen mensen een vragenlijst in te vullen om te bepalen of iemand kan deelnemen aan het onderzoek.

De mensen die binnenkort een uitnodiging krijgen, wonen in drie regio's. De eerste regio waar het onderzoek van start gaat is Amsterdam, rond het in kanker gespecialiseerde ziekenhuis Antoni van Leeuwenhoek.

In Nederland krijgen jaarlijks zo'n veertienduizend mensen de diagnose longkanker. Klachten ontstaan vaak pas als de kanker zich al een eind ontwikkeld heeft. "Slechts drie van de honderd mensen zijn na vijf jaar nog in leven als de tumor in een laat stadium wordt ontdekt", legt onderzoeker Carlijn van der Aalst uit. "Bij een vroeg stadium zijn dat nog ongeveer zestig van de honderd mensen."

De Gezondheidsraad gaf vorig jaar een positief advies over de studie naar het bevolkingsonderzoek.


Lees meer over:

KankerGezondheidBinnenland

Aanbevolen artikelen