Vrijdag 12 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Foto ter illustratie.

Is het ongezond om te snurken? 'Mensen met slaapapneu zijn overdag erg moe'

Elke week stellen we een gezondheidsvraag aan een medisch deskundige. Deze week: is snurken ongezond? En valt er iets aan te doen? Kno-arts Willeke Lok: "Snurk je en ben je overdag vaak moe? Het kan slaapapneu zijn."
Door Dorien Dijkhuis

Ik snurk heel erg. Is dat ongezond?

"Snurken ontstaat door trilling van de weefsels in de keel. Bij veel mensen gebeurt het wanneer ze op hun rug slapen. 's Nachts ontspannen je spieren zich. Ook je tong. Dan glijdt die naar achteren, wat de keel vernauwt."

"Ook alcohol en slaapmiddelen kunnen ervoor zorgen dat je gaat snurken. Dat komt doordat het de spieren van je gehemelte, huig en keel slapper maakt. Ook een verstopte neus, bijvoorbeeld doordat je verkouden bent, kan tijdelijk snurken veroorzaken."

"Heel veel mensen snurken. Een op de vijf mannen en een op de tien vrouwen snurkt iedere nacht. Een klein deel van de snurkers heeft ook slaapapneu. Dan stop je tijdens de slaap soms even met ademen doordat de keel helemaal dichtvalt en krijg je minder zuurstof binnen. Soms word je er wakker van, maar soms ook niet. Veel mensen met slaapapneu zijn overdag erg moe omdat ze lichter slapen."

Moet je met een vermoeden van slaapapneu naar de dokter?

"Als je veel snurkt en overdag erg moe bent, is het goed om contact op te nemen met de huisarts en te laten controleren of het wellicht slaapapneu is. De huisarts kan je eventueel doorsturen naar een slaapcentrum. Daar wordt verder onderzoek gedaan door een keel-neus-oorarts, een longarts of een neuroloog."


Meestal beginnen mensen te snurken als ze tussen de dertig en veertig zijn. Dat komt vooral door je lichaamsbouw.
Willeke Lok, kno-arts

Is aan slaapapneu iets te doen?

"Voor sommige mensen helpt het als ze 's nachts een snurkbeugel dragen. Daarmee komt de onderkaak wat naar voren. Dat voorkomt dat de tong naar achteren zakt en de opening nauwer wordt. Als dat niet genoeg helpt, kan nachtbeademing uitkomst bieden. Maar dat wordt alleen ingezet in ernstige gevallen."

Waarom komt snurken vooral voor bij volwassenen?

"Meestal beginnen mensen te snurken als ze tussen de dertig en veertig zijn. Dat komt vooral door je lichaamsbouw. Hoe ouder we worden, hoe meer kans op overgewicht. En hoe meer overgewicht, hoe meer vetweefsel in de nek en keelholte. Bovendien worden slijmvliezen, net als de huid, op oudere leeftijd slapper, zodat ze makkelijker kunnen gaan trillen. Ook roken vergroot het risico op snurken."

"Kinderen kunnen trouwens wel degelijk snurken. Dan zijn vaak de neus- of keelamandelen vergroot. Snurkt je kind en is het overdag ook vaak moe? Dan kan het zijn dat de keelamandelen moeten worden verwijderd. Ga ermee naar de huisarts."


Didgeridoo spelen schijnt te helpen, want daarmee train je de spieren in je hals en keel.
Willeke Lok, kno-arts

Kunnen het bij volwassenen ook de keelamandelen zijn?

"Ja, dat kan. Je kunt die laten verwijderen. Helaas is snurken geen medische aandoening. Het operatief verwijderen van de keelamandelen tegen snurken wordt dus niet door de verzekering vergoed."

Wat kun je zelf doen tegen snurken?

"Afvallen helpt als je te dik bent. Beweeg veel. Stop met alcohol drinken en roken. Probeer te voorkomen dat je op je rug slaapt. Soms kan een snurkbeugel uitkomst bieden. En didgeridoo spelen schijnt te helpen, want daarmee train je de spieren in je hals en keel."

Dr. Willeke Lok is kno-arts bij het Albert Schweitzer ziekenhuis in Zwijndrecht en Dordrecht.


Lees meer over:

GezondheidSlaapapneu

Aanbevolen artikelen