Zondag 14 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Foto ter illustratie.

Zo weet je of je toe bent aan een leesbril

Elke week stellen we een gezondheidsvraag aan een medisch deskundige. Deze week: ik kan de houdbaarheidsdatum op de verpakking niet meer lezen, moet ik een leesbril? Oogarts Suzanne Yzer: "Je weet dat je een leesbril nodig hebt wanneer je het gevoel hebt dat je armen te kort worden."
Door Dorien Dijkhuis

Ik zie de letters niet scherp als ik lees, gaat mijn zicht achteruit?

"Als de dingen dichtbij onscherp worden, hoef je je niet direct zorgen te maken dat je zicht achteruit gaat. Zeker niet als je in de verte nog prima kunt kijken."

Hoe kan het dat je dichtbij niet goed meer kunt zien en in de verte wel?

"Naarmate we ouder worden, kan de lens die zich achter de pupilopening en iris bevindt, minder flexibel worden. De lens verandert continu van bolling om op alle afstanden te kunnen kijken. Met het ouder worden kan de lens minder goed bol trekken, wat nodig is om in te zoomen en om dingen die zich dichtbij bevinden scherp te kunnen zien."

"Dit kun je opheffen door een bril met plussterkte te gebruiken: een leesbril. Dat je in de verte nog wél goed kunt zien, komt doordat je daarvoor geen bolle, maar een platte, vlakke lens nodig hebt."

Hoe weet je zeker dat je een leesbril moet?

"Je merkt het vaak aan het gevoel dat je armen te kort worden. Je houdt een boek op steeds grotere afstand om de letters scherp te krijgen. Het kan ook zijn dat je meer licht nodig hebt om dingen te kunnen lezen. Het gebeurt meestal zo vanaf ons veertigste."


Als je niet heel veel leest, is een leesbril van de drogist prima.
Suzanne Yzer, oogarts

Zijn er goede en slechte leesbrillen?

"Als je 'm slechts voor korte momenten gebruikt, zoals voor het lezen van de houdbaarheidsdatum of de menukaart, dan is een leesbril van de drogist prima. Als je veel moet lezen, kun je er beter eentje aan laten meten bij de opticien. Bij goedkope leesbrillen zijn beide glazen namelijk even sterk, maar je ogen hebben meestal net een verschillende brilsterkte nodig."

Kun je je ogen lui maken met een leesbril?

"Nee. Dat is een veel gehoord fabeltje. Een leesbril levert alleen maar comfort op wanneer je niet goed meer kunt lezen. Het kan bijvoorbeeld hoofdpijn voorkomen omdat je niet meer zo hoeft te turen."

Hoe kan het dat sommige mensen nooit een leesbril hoeven?

"Dat zien we vooral bij mensen die altijd een minsterkte nodig hebben om veraf scherp te zien, dit noemen we bijziendheid. Zij hebben van nature een andere breking van het beeld op het netvlies. De aanwezige minsterkte en benodigde plussterkte heffen elkaar als het ware op. Zonder bril kunnen ze dan prima lezen en hoeven ze mogelijk nooit aan de leesbril."

"Mensen die zowel een brilcorrectie voor dichtbij als voor veraf nodig hebben, kunnen kiezen voor een bril die voor beide corrigeert: de multifocale bril. Dat is een bril om in de verte te kijken met onderin een venstertje met plussterkte om een boek te kunnen lezen."

Als je eenmaal een leesbril moet, gaan je ogen dan nog verder achteruit?

"Dat hoort inderdaad bij het natuurlijke beloop. Als je er eenmaal eentje hebt, laat dan iedere drie jaar je ogen controleren om je leesbril aan te scherpen."

Dr. Suzanne Yzer is oogarts in Radboudumc.


Lees meer over:

Gezondheid

Aanbevolen artikelen