Maandag 4 juli 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Sigaretten stock

Canada wil waarschuwing op iedere losse sigaret: 'Gif in elke trek'

Canada staat op het punt om als eerste land ter wereld ook waarschuwingen op sigaretten zelf te plaatsen, in plaats van alleen op het pakje. Volgens de Canadese minister van Volksgezondheid hebben de huidige waarschuwingen op de pakjes hun kracht deels verloren doordat mensen er inmiddels aan gewend zijn.
Door: Bonne Kerstens

Canada wil met de nieuwe maatregel vooral jongeren bereiken, die veelal sporadisch roken en daardoor niet vaak een pakje in hun bezit hebben, of er samen een delen. Door de boodschap op de sigaret te zetten, komen ze er bij elke trek mee in aanraking.

Wat er precies op de sigaretten komt te staan, staat nog niet vast. Voor nu wordt uitgegaan van de boodschap 'Poison in every puff', oftewel 'Gif in elke trek'.

Ook worden de waarschuwingen op de huidige pakjes verder uitgebreid. Zo wordt binnenkort ook gewaarschuwd voor diabetes, maagkanker, dikkedarmkanker en zogeheten 'etalagebenen'. De waarschuwingen worden gecombineerd met afbeelden van de aandoeningen, waarbij gruwelijke details van de ziektes niet worden geschuwd.

Percentage rokers in Canada moet voor 2035 minstens gehalveerd zijn

Canada is een voorloper als het om antirookcampagnes gaat. Het was een van de eerste landen die besloten naast tekstwaarschuwingen ook beelden op de pakjes te plaatsen.

De regering is van plan om de waarschuwingen op de losse sigaretten vanaf de tweede helft van 2023 te verplichten. In Canada rookt op dit moment nog zo'n 10 procent van de bevolking. De regering streeft ernaar om dit percentage voor 2035 minstens te halveren.

De Canadian Cancer Society hoopt dat andere landen het voorbeeld volgen. In Nederland hebben sigaretten een neutrale verpakking. Alleen de merknaam en merkvariant mogen op het pakje staan, en alleen nog in neutrale letters. De rest van de verpakking is grotendeels groenbruin en bestaat verder uit waarschuwingen en andere wettelijke voorschriften, een barcode en informatie over de producent.

Aanbevolen artikelen