Maandag 4 juli 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Man in quarantaine

Door weinig kennis tot 3 weken quarantaine na contact met apenpokkenpatiënt

Mensen die direct contact hebben gehad met iemand die positief op het apenpokkenvirus is getest of bij diegene in de buurt zijn geweest, krijgen van GGD's het advies om tot drie weken in quarantaine te gaan. Het gaat om een voorzorgsmaatregel, benadrukt een woordvoerder van het RIVM, omdat er veel onduidelijkheid over het virus is.
Door: NU.nl/ANP

Huisgenoten, seksuele contacten of andere nauwe contacten van iemand bij wie het virus is vastgesteld, krijgen het verzoek thuis te blijven. Het quarantaineadvies geldt ook voor mensen die zonder beschermende kleding langer dan een kwartier op minder dan 1,5 meter afstand van een patiënt zijn geweest, aldus de woordvoerder van het RIVM.

Na contact met een apenpokkenpatiënt kan het 5 tot 21 dagen duren tot iemand symptomen ontwikkelt. De GGD's houden contact met de mensen die daarom uit voorzorg moeten thuisblijven. Zij krijgen het verzoek elke dag hun temperatuur op te nemen en alert te blijven op symptomen.

De apenpokken zijn te herkennen aan blaasjes op de huid. Voordat die blaasjes verschijnen, kunnen mensen last krijgen van onder meer vermoeidheid, opgezette lymfeklieren en hoofdpijn. Hoe groot de kans op besmetting is als je dicht bij iemand bent geweest voor diegene symptomen ontwikkelde, moet nog blijken. "Het is nog te vroeg om dat te kunnen zeggen", aldus de RIVM-woordvoerder.

Adviezen kunnen nog veranderen: 'Dit is zo nieuw'

De quarantaineadviezen zijn wel doorgegeven aan de GGD's, maar staan op dit moment nog niet uitgelegd op de website van het RIVM. Volgens de woordvoerder kunnen de adviezen namelijk nog veranderen. "Dit is zo nieuw, volgende week zal meer afstemming plaatsvinden."

Of de quarantaine kan worden ingekort als na een paar dagen een test uitwijst dat iemand het virus niet bij zich draagt, is eveneens onduidelijk. "Er wordt nog onderzocht na hoeveel dagen je dan eventueel zou kunnen testen." Voor het apenpokkenvirus geldt nu een meldplicht, wat wil zeggen dat artsen die een besmetting met het virus hebben vastgesteld of een besmetting vermoeden dit moeten melden.

In Nederland zijn op dit moment twee gevallen van apenpokken vastgesteld. Waar deze mensen het virus hebben opgelopen, wordt volgens de RIVM-woordvoerder nog onderzocht.

Aanbevolen artikelen