Dinsdag 24 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Ook jongens vanaf nu uitgenodigd voor HPV-prik, leeftijd voor vaccinatie omlaag

Ook jongens krijgen vanaf nu een uitnodiging om zich te laten vaccineren tegen HPV. Zowel jongens als meisjes ontvangen de uitnodiging voor de prik voortaan in het jaar waarin zij tien jaar oud worden. Dat is eerder dan in voorgaande jaren, toen werd gewacht tot het dertiende levensjaar.
Door NU.nl

Wat is HPV?

  • HPV staat voor humaan papillomavirus.
  • Ieder jaar krijgen duizend vrouwen en vierhonderd mannen in Nederland kanker door het virus.
  • HPV is zeer besmettelijk en seksueel overdraagbaar. De meeste mensen die in contact komen met het virus merken daar niets van.
  • Het HPV-vaccin werkt het best als je nog geen seks hebt gehad, vandaar dat het op jonge leeftijd toegediend wordt.
  • Het vaccin kan niet helemaal voorkomen dat je bijvoorbeeld baarmoederhalskanker krijgt, maar biedt wel voor een groot deel bescherming.

Jongens worden voortaan ook uitgenodigd vanwege "toenemend inzicht in de vormen van kanker die HPV kan veroorzaken", meldt het RIVM in een persbericht. Jaarlijks krijgen vierhonderd mannen kanker na een HPV-infectie. Het RIVM schat dat een prik vier op de vijf gevallen kan voorkomen.

Een HPV-infectie kan leiden tot onder meer kanker in de mond- en keelholte, penis, anus, vagina, schaamlippen en baarmoederhals. Om jongeren zo goed mogelijk te beschermen, krijgen dit jaar en volgend jaar ook alle twaalf- tot achttienjarigen die nog geen HPV-prik hebben gekregen opnieuw een uitnodiging.

De HPV-prik is goedgekeurd voor kinderen vanaf negen jaar. Nederland biedt de vaccinatie sinds 2010 aan. Uit onderzoek blijkt dat twee prikken voldoende zijn voor een goede bescherming van kinderen onder de vijftien jaar. Jongeren van vijftien jaar of ouder hebben drie prikken nodig.

HPV is een zeer besmettelijk virus. Acht op de tien mensen komen er ooit mee in aanraking.

In de meeste gevallen kan het immuunsysteem zelf een infectie bestrijden, maar soms blijft het virus langer aanwezig. Dan is het mogelijk dat er een vorm van kanker ontstaat. Er zijn meer dan honderd mutaties van HPV bekend.

Aanbevolen artikelen