Het moet volledig verboden worden om menthol te verwerken in tabaksproducten. Dat is het advies van internationale onderzoekers onder leiding van het RIVM. Momenteel is menthol in heel kleine hoeveelheden die niet geproefd kunnen worden nog niet verboden, maar het vergemakkelijkt het inhaleren van rook wel.

Door de toevoeging van een kleine dosis menthol wordt roken aantrekkelijker voor jonge en beginnende rokers, omdat de stof het inhaleren minder scherp en prikkelend maakt.

De Europese onderzoekers zien deze conclusies wel in onafhankelijke literatuuronderzoeken terugkomen, maar stellen in hun rapport dat de tabaksindustrie zelf dit effect in eigen onderzoek naar haar producten ontkent. De onafhankelijke experts twijfelen dan ook aan de wetenschappelijke betrouwbaarheid van de onderzoeksrapporten van de tabaksindustrie en concluderen dat die van onvoldoende kwaliteit zijn.

Fabrikanten zijn verplicht onderzoek te doen naar onder andere de schadelijke en verslavende effecten van vijftien geselecteerde toevoegingen in tabak, waaronder dus naar menthol. Maar zij nemen in hun onderzoeken verschillende relevante onafhankelijke onderzoeken niet mee in hun rapporten.

Bovendien zitten er beperkingen aan de onderzoeksmethoden en analyses. De Europese experts stellen dan ook dat de conclusies en aanbevelingen van de industrie niet moeten worden gebruikt om beleid op te maken.