Dinsdag 9 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Bejaarde vrouw

Voor het eerst in bijna twintig jaar nieuw middel tegen Alzheimer goedgekeurd

De Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond FDA heeft een nieuw middel tegen de ziekte van Alzheimer versneld goedgekeurd voor gebruik. Het is voor het eerst sinds 2003 dat een nieuwe therapie tegen de ernstige aandoening op de markt komt. Het gaat om het middel aducanumab.
Door ANP

De toezichthouder acht het waarschijnlijk dat patiënten er voordeel van hebben, maar er kleven nog wel onzekerheden aan de "belangrijke" nieuwe behandeling tegen de ziekte die dementie veroorzaakt.

Toen biotechnologisch bedrijf Biogen in oktober 2019 aankondigde goedkeuring te vragen voor het middel aducanumab, kwamen er verheugde reacties uit de medische wereld. Veel farmaceutische bedrijven hadden de zoektocht naar een goed medicijn voor het afremmen van de ziekte min of meer opgegeven.

Biogen was er in 2019 eigenlijk ook mee gestopt, maar een nieuwe analyse wees uit dat het medicijn toch aan bleek te slaan. Een hoge dosis aducanumab, met als merknaam Aduhelm, gedurende langere tijd zou "enige effectiviteit" kunnen hebben in de behandeling van Alzheimer, bleek uit de resultaten.

Het ophopen van bepaalde eiwitten in hersenzenuwcellen, de oorzaak van Alzheimer, kan ermee worden teruggedrongen, aldus de FDA.

Nieuw onderzoek naar effect van aducanumab bij patiënten

De FDA heeft Biogen opgedragen onderzoek te doen naar het effect van het middel bij patiënten. "Als het medicijn niet werkt zoals bedoeld, dan kunnen we stappen nemen om het van de markt te halen", schrijft de waakhond in een verklaring.

In de Verenigde Staten lijden meer dan zes miljoen mensen aan de ziekte van Alzheimer, die gepaard gaat met geheugenverlies en verlies van andere mentale functies.

Beeld uit video: Nieuw alzheimermedicijn: 'Aantal patiënten na paar maanden al schoon'2:23
Afspelen knop

Nieuw alzheimermedicijn: 'Aantal patiënten na paar maanden al schoon'

Nieuw alzheimermedicijn: 'Aantal patiënten na paar maanden al schoon'

nujij commentLees 106 reacties

Lees meer over:

GezondheidVerenigde Statenalzheimer

Aanbevolen artikelen