Na een behandeling voor borstkanker leek het vooruitzicht voor Anita Schimmel zonnig: ze was genezen. Helaas ontwikkelde ze een chronisch oedeem (een vochtophoping) in de borst. Ze is niet de enige, maar toch bestond er geen passende beha. Daar brengt ze nu zelf verandering in: "Ik gun iedere vrouw meer eigenwaarde."

Een paar dagen nadat de 57-jarige Schimmel 'schoon' werd verklaard, was ze alweer aan het hardlopen. Als ze geweten had wat haar te wachten stond, had ze de hardloopschoenen nog even laten staan. Maanden later had ze last van flink littekenweefsel en een oedeem, dat chronisch bleek. "Het is goed om het eerste jaar na je behandeling te bewegen. Maar dan gewoon een half uurtje wandelen, en niet meteen extreem in de sportschool", zegt de ondernemer.

Veel vrouwen ontwikkelen een lymf- of borstoedeem als gevolg van borstkankerbehandeling. Bij de meesten verdwijnt het oedeem binnen een jaar. De cijfers van chronisch borstoedeem schommelen tussen de 8 en 38 procent, wat betekent dat tussen de 30.000 en 60.000 vrouwen ermee kampen.

“Klachten zijn onder meer pijn, een groot verschil in de grootte van de borsten en een gespannen huid. Onzichtbaar leed, noemt Schimmel het.”

Klachten zijn onder meer pijn, een groot verschil in de grootte van de borsten en een gespannen huid. Onzichtbaar leed, noemt Schimmel het. "Er wordt niet over gepraat. Je accepteert het gewoon, je bent toch genezen?"

Bij een lymfoedeem, dat vaker voorkomt dan een borstoedeem, kan het arm of been waar het oedeem zit gezwachteld worden met een bepaalde stof. "Dat kan niet met een borstpartij. Toch gaf mijn oedeemtherapeut een stukje stof mee, en zei: probeer het maar." Schimmel stopte het in haar beha, en verrek: haar litteken leek wel zachter te worden.

Van medisch naar charmant

Zo ontstond het idee voor La Bratelle, lingerie voor vrouwen met een borstoedeem. "Wat er nu is, ziet er heel medisch uit. En een medisch hulpmiddel gebruiken terwijl je genezen bent: dat is niet leuk."

Een beha die goed past, de pijn verzacht en nog mooi is ook: dat doet iets met je eigenwaarde. "Dat gun ik iedereen. Ik was zelf 52 toen ik ziek werd, maar dacht: stel dat ik al veel jonger borstoedeem had. Dat je je voor de eerste keer uitkleedt voor je vriendje en zegt: ik moet even wat beha-onderdelen wegleggen. Je wil toch gewoon je kleren uit kunnen trekken?"

“Een oedeembeha is het állermoeilijkste kledingstuk om te maken.”
Anita Schimmel

Dat er nog geen oedeembeha is, begrijpt Schimmel inmiddels wel. "Ik ben er sinds 1 oktober 2020 elke dag met de volle 100 procent mee bezig. Het is het állermoeilijkste kledingstuk om te maken." Wat ook meespeelt: het aantal vrouwen met een borstoedeem is relatief klein. "Als je dat dan ook nog verdeelt per maat, gaat het om een heel duur ding."

Niet onnodig milieuvervuilend en geen kankerverwekkende stoffen

Met drie andere vrouwelijke ondernemers, die allemaal dierbaren verloren aan kanker of het zelf hebben gehad, nam Schimmel het heft in eigen handen. Samen runnen ze Stichting Bratelle. Met donaties hopen ze het onderzoek en de ontwikkeling voor elkaar te krijgen en de lingerie daarna voor een redelijk normale prijs te verkopen. Daarnaast staan aangesloten winkeliers een percentage van de verkoopprijs af aan de stichting.

“Als je met een ziekte te maken krijgt, ga je toch nadenken over de manier waarop je leeft.”
Anita Schimmel

Textielbureau LabeledBy is begonnen met 3D-printen. Er zijn gesprekken met een grote textielfabrikant voor de productie en Hellen van Rees maakt het ontwerp.

Bij de ontwikkeling van de beha staat duurzaamheid centraal. Schimmel: "Als je met een ziekte te maken krijgt, ga je toch nadenken over de manier waarop je leeft. We willen niet onnodig milieuvervuilend werken, laat staan kankerverwekkende stoffen gebruiken. De stof die we nu testen, wordt gemaakt van gerecyclede petflessen."