Donderdag 18 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

'Ook Nederlandse apothekers gaan vervuilde paracetamol onderzoeken'

Ook de de beroepsorganisatie voor apothekers gaat paracetamol die verkocht wordt in Nederland onderzoeken op kankerverwekkende stoffen, zo meldt de organisatie aan NRC.
Door NU.nl

Dat doet ze naar aanleiding van eerdere berichtgeving van NRC en Zembla dat er mogelijk een paracetamol met een kankerverwekkende stof op de Nederlandse markt is terechtgekomen. Het zou gaan om de stof stof 4-chlooraniline, afgekort PCA, in paracetamol van de Chinese producent Anqiu Lu'an Pharmaceutical.

Vorige week meldden Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en het College ter Beoordeling Geneesmiddelen (CBG) al te gaan testen of de signalen over vervuilde paracetamol kloppen. Aanvankelijk wilden ze geen onderzoek uitvoeren omdat de concentratie van de stof ver onder de maximum toegestane hoeveelheid ligt en er geen reden tot zorgen zou zijn.

De apothekersvereniging heeft daarom besloten zelf een onderzoek uit te voeren. "Als apothekers zijn we wetenschappelijk opgeleid en als wetenschapper moet je altijd nieuwsgierig blijven", zegt Aris Prins, de voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) tegen NRC.

"Vanuit die nieuwsgierigheid zeg ik: wij gaan de paracetamol in ons eigen laboratorium onderzoeken. Ik kan zó aan tien doosjes komen die bij de supermarkt, drogist en apotheek verkocht worden."

Concern levert grondstoffen aan Nederlandse farmaceut

Zembla en NRC lieten monsters van paracetamol van Anqiu Lu'an Pharmaceutical onderzoeken door een gecertificeerd laboratorium in Duitsland. Drie partijen bleken vervuild te zijn met PCA.

De aangetroffen concentratie PCA is kleiner dan de maximumhoeveelheid die het Europees geneesmiddelenbureau (EMA) hanteert. Het CBG gaat ook uit van het door de toezichthouder vastgestelde maximum.

De Europese voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) hanteert echter een veel kleinere maximumhoeveelheid dan het EMA: waar het EMA zes pillen paracetamol met deze stof acceptabel vindt, is er volgens de EFSA bij één pil al een te hoog risico op kanker, schrijven Zembla en NRC.

De paracetamol is mogelijk op de Nederlandse markt beland doordat Anqiu Lu'an Pharmaceutical grondstoffen levert aan Apotex in Leiden. Die farmaceut maakt paracetamol voor onder meer Albert Heijn, Jumbo, Etos en Kruidvat.


Lees meer over:
Gezondheid

Aanbevolen artikelen