De rechtbank van Rotterdam is naar het Hof van Justitie van de Europese Unie gestapt voor advies rondom het aanpassen van de meetmethode van schadelijke stoffen in sigaretten, meldt Trouw zaterdag.

Uit eerder onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt dat rokers een veel hogere dosis schadelijke stoffen inhaleren dan vermeld staat op hun sigarettenpakjes. Dat komt doordat Europese richtlijnen bedrijven toestaan de waarden te meten terwijl de kleine ventilatiegaatjes in sigaretten worden opengelaten.

Volgens het RIVM ontstaat een realistischer beeld als de gaatjes worden afgeplakt. Het instituut heeft honderd merken op deze manier onderzocht. In de rook van vrijwel alle sigaretten blijkt dan veel meer teer, nicotine en koolmonoxide te zitten dan wettelijk is toegestaan.

De Rotterdamse rechtbank wil graag van het Europese Hof van Justitie van de EU weten of in Nederland een alternatieve meetmethode kan worden ingevoerd. Dit naar aanleiding van een rechtszaak die is aangespannen door de Stichting Rookpreventie Jeugd, de gemeente Amsterdam en gezondheidsorganisaties. Zij willen dat de huidige meetmethode in Nederland wordt vervangen.

Arjen Lubach riep eerder ook op tot actie EU

In 2018 zei de Europese Commissie dat er nog geen ideale Europese meetmethode is om de schadelijke stoffen in sigaretten te meten. Ook liet de nieuwe Eurocommissaris voor gezondheid, Stella Kyriakides, vorige maand weten een nieuwe meetmethode niet nodig te vinden.

Het onderwerp werd recent ook besproken in het televisieprogramma Zondag met Lubach. Daarin werd Kyriakides opgeroepen de meetmethoden voor de 'sjoemelsigaretten' tegen het licht te houden. De oproep van Arjen Lubach zorgde ervoor dat de Eurocommissaris er op Twitter in een paar dagen tijd vele tienduizenden volgers bijkreeg.