Inwoners van Enschede, Middelburg, Kampen en Emmen moeten maandenlang wachten voordat zij een vaste huisarts vinden, schrijft de Volkskrant vrijdag op basis van eigen onderzoek. Nog eens elf steden lijken binnenkort in dezelfde situatie te komen.

Het gaat om Rotterdam, Leeuwarden, Almelo, Goes, Vlissingen, Bergen op Zoom, Tilburg, Waalwijk, Oss, Den Bosch en Eindhoven. In alle steden dragen huisartsen wel de zorgplicht om mensen in acute nood te helpen, maar een vaste praktijk vinden blijkt volgens het dagblad vrijwel onmogelijk.

De Landelijke Huisartsen Vereniging waarschuwde in eerdere rapporten al dat Nederland in 2023 met een ernstig huisartsentekort te maken krijgt en dat de situatie in 2028 nog nijpender zal zijn. Vooral de regio's Zeeland, Drenthe, Drechtsteden, de Achterhoek en het noorden van Noord-Holland krijgen het zwaar te verduren.

Het kabinet heeft de laatste jaren steeds meer ingezet op huisartsen om kosten binnen ziekenhuizen te drukken. Huisartsen krijgen te maken met meer werkdruk en een nieuwe praktijk vinden blijkt in veel gevallen lastig, aldus de Volkskrant.

Zoektocht naar opvolger blijkt lastig

Ten minste tweehonderd praktijken, vooral aan de uiterste grenzen van het land, zoeken intensief naar nieuwe huisartsen. De regio Twente en de provincies Zeeland en Friesland probeerden medio 2019 al huisartsen te strikken door middel van prikkelende campagnes.

De aanwas bestaat echter vooral uit vrouwelijke huisartsen, die veelal in deeltijd werken en geen eigen praktijk willen beheren, schrijft de Volkskrant.

Het Capaciteitsorgaan Utrecht adviseerde in 2016 al het aantal opleidingsplaatsen voor huisartsen fors te vergroten: naar 879. Het kabinet hield tot nu toe vol aan een verhoging van 650 naar 750 plaatsen.