Mensen die willen stoppen met roken maken steeds vaker gebruik van medicijnen op recept. Het voorschrijven van deze medicijnen is tussen 2012 en 2017 gestegen met 35 procent, meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) donderdag na onderzoek van onderzoeksinstituut Nivel.

Hoewel het aantal rokers in Nederland afneemt, rookt nog altijd ruim een op de vijf volwassenen. In 2017 probeerde ruim een derde van de rokers te stoppen met roken.

Huisartsen adviseerden in de onderzochte periode steeds vaker rokers om nicotinevervangende middelen te gebruiken. Het betreft een stijging van meer dan 50 procent. Het CBG vermoedt daarom dat in de afgelopen jaren ook meer middelen zonder recept, bijvoorbeeld nicotinepleisters- en kauwgom, worden verkocht.

Rokers moeten voor onder meer varenicline, bupropion en nortriptyline eerst langs de huisarts. Vooral varenicline, dat de werking van nicotine nabootst, wordt steeds vaker voorgeschreven. Tussen 2012 en 2017 steeg het aantal recepten voor dit middel met 45 procent. Dit komt doordat het medicijn geschikt is voor relatief veel patiënten.

Nortriptyline, dat tegen stemmingsstoornissen helpt, kan bijvoorbeeld niet gebruik worden door rokers met een hartaandoening.