Nederland moet volgens het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) anders gaan denken over het gebruik van zonnebanken en het schoonheidsideaal van een zongebruinde huid. Voorzitter Peter Huijgens pleit dinsdag in het AD zelfs voor een verbod op zonnebanken. Hij reageert op het nieuws dat het aantal gevallen van huidkanker in Nederland blijft toenemen.

Uit cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie (NKR) bleek vorige week dat het aantal gevallen van huidkanker de afgelopen jaren flink is toegenomen. In 2019 zijn 118.000 mensen gediagnosticeerd met kanker.

Volgens cijfers van het IKNL gaat het in meer dan de helft van de gevallen om huidkanker. Het is daarmee de meest voorkomende kankersoort in Nederland.

In pakweg twee derde van de gevallen gaat het om een basaalcelcarcinoom, een relatief onschuldige vorm van huidkanker. Bij deze vorm van kanker ontstaan meestal geen uitzaaiingen. Bijna 23.000 mensen kregen te horen dat zij een agressievere vorm van huidkanker hebben.

Blootstelling aan uv-straling is belangrijkste risicofactor voor huidkanker

Na basaalcelcarcinoom komt plaveiselcelcarcinoom het meeste voor en dan met name bij ouderen. Meestal is deze vorm van kanker goed te behandelen. Slechts bij een klein deel van de patiënten treden uitzaaiingen op.

Bij een melanoom is de kans op uitzaaiingen groter dan bij plaveiselcelcarcinoom. Ruim zevenduizend patiënten kregen in 2019 de diagnose melanoom. De belangrijkste risicofactor voor huidkanker is overmatige blootstelling aan uv-straling van de zon en zonnebank.

Risico op kanker bij zonnebankgebruik neemt met zeker 16 procent toe

Huijgens stelt in een interview in het AD dat mensen elkaar niet zouden moeten complimenteren met een "lekker kleurtje" als zij na een zonvakantie bruinverbrand terugkeren. Hij zou het een goed idee vinden als de overheid een campagne over deze kwestie initieert.

De expert stond jarenlang aan het hoofd van het kankeronderzoek in het VU Medisch Centrum en is nu emeritus hoogleraar. De resultaten van een groot Europees onderzoek naar kanker ondersteunen zijn pleidooi. Hieruit bleek dat de kans op kanker bij regelmatig gebruik van de zonnebank met 16 tot 20 procent toeneemt. Het gaat dan om een agressievere vorm van huidkanker.

Dermatoloog en onderzoeker Marlies Wakkee van het Erasmus MC stelt in het AD dat de schade die het gebruik van de zonnebank kan aanrichten groter is naarmate de gebruiker jonger is. "Als je daar vóór je 35e levensjaar gebruik van maakt, dan verdubbelt die kans tot 40 procent", legt ze in de krant uit. Zij kan niet concreet zeggen hoe vaak je een zonnebank veilig kunt gebruiken. "Maar het is niet zo dat het veilig is als je bijvoorbeeld maar tien keer gaat. Elke keer onder de zonnebank schadelijk."

'Minister De Jonge geeft heel slecht voorbeeld'

IKNL-voorzitter Huijgens heeft trouwens ook kritiek op minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid), die vorig jaar in de uitzending van Jinek vertelde regelmatig onder de zonnebank te stappen. "Een bruingebrande minister is een slecht voorbeeld", stelt Huijgens met klem. "Dat is de beste reclame om het gebruik van de zonnebank níet naar beneden te krijgen."

Dat een woordvoerder van De Jonge zijn gebruik van de zonnebank afdoet als een privézaak, vindt Huijgens onzin: "Je kunt niet zeggen: 'Dat is privé.' Je hebt maar één leven. Je moet als arts ook niet in een rookzone gaan staan."