WHO: Meer dan zesduizend doden door mazelenepidemie in Congo
De ziekte heeft in Congo inmiddels twee keer zoveel dodelijke slachtoffers geëist als het ebolavirus, meldt BBC News.
Sinds het begin van 2019 zijn meer dan 310.000 gevallen van de mazelen geconstateerd. De ziekte komt in alle delen van het land voor.
In september startte de Congolese regering samen met de WHO een vaccinatieprogramma. Sindsdien zijn meer dan achttien miljoen Congolese kinderen tot vijf jaar ingeënt tegen de ziekte.
WHO wil ook oudere kinderen laten inenten
Maar de slechte infrastructuur, aanvallen van bendes op gezondheidscentra en de slechte staat van de reguliere gezondheidszorg in Congo maken het lastig de ziekte definitief de kop in te drukken.
Volgens de WHO zouden ook kinderen tussen zes en veertien jaar gevaccineerd moeten worden om de uitbraak een halt toe te roepen. Dit zou 40 miljoen dollar extra kosten.
In Nederland overleed in 2014 nog een meisje aan mazelen
Een mazeleninfectie hoeft niet dodelijk te zijn. De eerste symptomen bestaan uit koorts en een loopneus. Na een paar dagen krijgt een patiënt uitslag in het gezicht en op de rest van het lichaam. Als de patiënt geen antibiotica slikt, kan hij of zij een long- of hersenontsteking krijgen. Dan kan de infectie levensgevaarlijk zijn.
Jaarlijks sterven wereldwijd 110.000 mensen aan de mazelen. In Nederland zijn de meeste kinderen ingeënt tegen de ziekte. In 2014 was in Nederland voor het laatst sprake van een mazelenuitbraak. Een meisje van zeventien overleed toen aan de ziekte.
