De meeste ziekenhuizen in Nederland zijn gestopt of gaan stoppen met de verkoop van energiedranken. Het gaat inmiddels om 90 procent van alle ziekenhuizen, meldt de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) maandag na een eigen inventarisatie.

Begin dit jaar waren nog maar circa zeven ziekenhuizen gestopt met de verkoop van de omstreden drankjes. Inmiddels is het aantal gestegen naar 75. Volgens de NVZ zijn er nog zeven ziekenhuizen die de drankjes aanbieden in hun restaurants, winkels en automaten.

Het wijzigen van het drankassortiment is voor deze zeven instellingen lastig doordat ze de verkooppunten hebben uitbesteed. De uitbaters hanteren wel regels omtrent de verkoop van energiedranken. Zo worden de producten soms verdekt opgesteld en zijn er op sommige plekken ook strenge leeftijdscontroles, weet de belangenbehartiger.

"We hebben ziekenhuizen een jaar geleden het dringende advies gegeven te stoppen met de verkoop van energiedranken", vertelt een woordvoerder van de NVZ. "Maar uiteindelijk zijn de ziekenhuizen zelf verantwoordelijk." De organisatie sluit niet uit dat de uitbaters op een later moment alsnog stoppen met de verkoop.

De discussie over het wel of niet aanbieden van de drankjes laaide op nadat kinderartsen pleitten voor een verbod op de verkoop van energiedranken aan minderjarigen. Zij waarschuwen voor zowel de hoge dosis cafeïne als suiker in de desbetreffende drankjes.

Voedingscentrum: 'Energiedranken geen gezonde keus'

Het Voedingscentrum raadt kinderen onder de dertien jaar af energiedranken te drinken. Vanwege de cafeïne die erin zit, wordt een maximum van één blikje per dag aangeraden aan kinderen boven de dertien jaar, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.

"Energiedranken zijn geen gezonde keus", staat verder in het advies. "Het is beter om ze niet of alleen bij uitzondering te drinken." Er wordt daarnaast afgeraden energiedranken voor of tijdens het sporten te consumeren of met alcohol te drinken.